Quantcast
Channel: Lily.fi - raakaruoka
Viewing all 138 articles
Browse latest View live

Valkosuklaakupit kookoksella ja vadelmilla

$
0
0

DSC_1063.JPG

DSC_1076.JPG

Ihanaa ystävänpäivää teille kaikille, sekä tutuille että tuntemattomille, vanhoille että uusille lukijoille! Tänä helmikuisena aamuna haluan ennen kaikkia juhlistaa ja kiittää teitä kaikkia lukijoitani ystävyydestänne tätä pientä sivustoani kohtaan. Tämä sivusto ovat olemassa sen ansiosta, että luette ja palaatte lukemaan juttujani ja reseptejäni. Koska en valitettavasti voi antaa teille kaikille kaunista kukkaa kiitokseksi, päätin keksiä jotakin muuta ja valmistaa herkullisen reseptin, joka toivottavasti sulattaa sekä sinun että ystäväsi sydämen.

Meille Pohjoisen asukeille ystävänpäivä ei välttämättä tarkoita ruusuja ja romanttisia illallisia, vaan pikemminkin iloitsemista omista ystävyyksistä. Ehkä annat tänään jollekin ystävällesi pienen yllätyslahjan, lähetät kaveriporukallesi iloisen tekstiviestin, käyt kahvilla siskon kanssa tai kokkailet mielitiettysi kanssa lempiruokaanne. Jos kuitenkin kaipailet vielä jotakin pientä lahjaa tai yllätyksellistä jälkiruokaa, saanen ehdottaa sinulle tällaisten valkosuklaakuppien valmistusta. Kaakaovoi, kookos ja vadelma muodostavat makuyhdistelmän, joka hellii sekä mieltämme että kehoamme, ja saa sukat hyrräämään juuri toivotulla tavalla.

DSC_1068.JPG

Jos et ole aiemmin valmistanut itse suklaata, älä pelästy. Näiden suussasulavien herkkujen valmistaminen on nimittäin uskomattoman helppoa ja nopeaa. Nämä konvehdit käden käänteessä ja ennen kuin edes huomaatkaan, olet valmistanut valkosuklaata alusta alkaen itse. Tämä suklaa tosin poikkeaa hieman kaupan hyllyltä löytyvästä valkosuklaasta, sillä se on valmistettu vain muutamasta yksinkertaisesta, herkullisesta ja ravinteikkaasta raaka-aineesta eikä sitä kuumenneta. Näin ollen sen arvokkaat ravintoaineet ovat tallella vielä herkutteluvaiheessa.

Itse tehty suklaa on loistava tapa hemmotella sekä itseämme että läheisiämme herkullisilla makuyhdistelmillä ja arvokkailla ravinteilla. Näissäkin valkosuklaakupeissa on mukavasti antioksidantteja ja vitamiineja kaakaovoin ja vadelmien lisukkeina, sekä sopivasti makeutta hunajan ja vaniljauutteen ansiosta. 

DSC_1089.JPG

Vadelmat tuovat kivaa raikkautta konvehteihin, mutta voit käyttää niiden tilalla myös mitä tahansa muita marjoja. Jos käytät vadelmia, valitsethan kotimaisia marjoja tai kuumennat ulkomailta tuodut marjat ennen käyttöä. Nämä konvehdit on helppo valmistaa muffinsivuokiin, mutta voit myös valmistaa ne vaikkapa jääpalamuottiin, jolloin saat pienempiä konvehteja.

Raa'at valkosuklaakonvehdit

4 isoa konvehtia

1 dl kaakaovoita*
0,5 dl kookosöljyä*
1 iso rkl hunajaa
1/2 tl vaniljauutetta
3 rkl kookoshiutaleita
kourallinen vadelmia tai muita marjoja
+ muffinsivuokia
 

1. Sulata kaakaovoi, kookosöljy ja hunaja juoksevaksi seokseksi vesihauteessa tai kattilassa matalalla lämmöllä. Lisää joukkoon vanilja ja kookoshiutaleet ja sekoita tasaiseksi. 
2. Murskaa sormin muutama vadelma kunkin muffinsivuuan pohjalle ja kaada valkosuklaaseos tasaisesti muffinsivuokiin. Ripottele päälle vielä vadelman palasia ja laita pakastimeen jäähtymään noin 15 minuutiksi. Säilytä jääkaapissa.

 

*Tuote saatu CocoVilta.


Kevään virkistävin energiajuoma

$
0
0

DSC_0623.jpg

Olen viime viikkoina kiintynyt jotenkin erityisesti oranssiin väriin sekä tuorepuristettuihin mehuihin. Niinpä olen nauttinut runsaasti appelsiineja ja tyrnimarjoja sekä mehustanut porkkanaa.

Erilaiset mehut ja smoothiet ovat mahtavia pieniä piristysruiskeita, jotka herättelevät mielemme ja kroppamme alkavaan kevääseen. Nämä luonnolliset energiajuomat sisältävät runsaasti ravintoaineita, jotka imeytyvät nopeasti kehoomme ja antavat meille rutkasti elinvoimaa. Ei siis kannata ihmetellä, jos askel on yhtäkkiä keveämpi ja hymy leveämpi.

Mehuista saa hieman täyttävämpiä kun niiden joukkoon pyöräyttää lopuksi muutaman kokonaisen hedelmän. Olenkin tykästynyt tähän raikastavaan porkkanan ja appelsiinin yhdistelmään ja niistä valmistettua nektaria saattaa hujahtaa tähän neitokaiseen jopa litran verran päivässä. Nektarin pirteän värin ja raikastavan vaikutuksen vuoksi päätinkin ristiä tämän juoman kevään virkistävimmäksi energiajuomaksi. 

DSC_0636.jpg

Tämän juoman kyljessä ei ole varoituksia liialliselle käytölle, toisin kuin joissakin muissa energiajuomissa. Ei siis kannattaa olla huolissaan, vaikka tätä lipittelisikin useamman lasillisen verran, sillä sivuvaikutuksina saattaa olla havaittavissa vain iloista mieltä ja pirteämpää olemusta.

 

Porkkana-appelsiini-nektari

 

3 porkkkanaa
2 appelsiinia
palanen inkivääriä
1 banaani
kourallinen tyrnimarjoja
kourallinen jääpaloja

 

Kuori appelsiinit. Porkkanat ja inkiväärit voit käyttää kuorineen, mutta tällöin kannattaa suosia luomua. Mehusta porkkanat, appelsiinit ja inkivääri. Kaada tehosekoittimeen ja lisää joukkoon banaani, tyrnimarjat sekä jääpalat. Nautiskele heti ja huomaa nektarin ihanan virkistä vaikutus, joka laittaa hymyn varmasti huulille.

 

Itsetehty kookosjugurtti

$
0
0

DSC_0863.jpgRohkeudesta puhumisen jälkeen on luontevaa siirtyä uskaliaisiin tekoihin, eli tässä tapauksessa jugurtin valmistamiseen kotioloissa. Olen suunnitellut jugurtin valmistamista jo pitkään, mutta en ole vielä kertaakaan aiemmin edennyt suunnittelusta tekemiseen. To-do-listallani - yhdellä niistä useista - on jo pitkään lukenut kookosjugurtti. Yhtä paljon kuin rakastan kokeiltavien ruokien ideoimista, pidän listojen tekemisestä. Ne auttavat minua muistamaan mieleeni tulvivia ajatuksia ja ideoita, sekä selventämään tehtäviä asioita. 

DSC_0857.jpg

Mutta jotta en ryhdy kuvailemaan vain erilaisia kalenteristani ja tietokoneeltani löytyviä listoja, palataanpa tähän jugurttiin. Jugurtin valmistaminen itse saattaa kuulostaa hankalalta, mutta pelko pois ystäväiseni, sillä tämän herkun valmistus oli todella helppoa. Tarvitset vain puhtaan ja tiiviin astian, tölkin kookosmaitoa, pari maitohappobakteerikapselia sekä vuorokauden verran kärsivällisyyttä. Lopputuloksena on mukavan makoisa jugurtti, joka hellii vatsaa ja tuo tuulahduksen menneistä vuosikymmenistä, ajoista, jolloin viilit ja suolakurkut valmistettiin aina itse.

DSC_0856.jpg

Tämä jugurtti pääsee oikeuksiinsa, kun sen tarjoilee marjojen ja itsetehdyn myslin kera. Kun päälle lorauttaa vielä hunajaa, voisi tätä tarjota hyvin jälkiruuaksi. Kookosjugurtin alkuperäisen ohjeen löysin Halo-blogista.

 
Itsetehty kookosjugurtti

 

400 ml kookosmaitoa
2 maitohappobakteerikapselia

 

1. Jugurtti on kätevä valmistaa esimerkiksi tiiviiseen lasipurkkiin. Pese ja kuivaa lasipurkki ensin huolellisesti. 
2. Riko maitohappobakteerikapselit varovasti veitsellä ja kaada sisällä oleva jauhe lasiastiaan. Sekoita kookosmaito ja maitohappobakteereiden jauhe hyvin keskenään. 
3. Sulje astia huolellisesti ja laita se pimeään, huoneenlämpöiseen paikkaan vähintään 24 tunniksi. Voit antaa jugurtin tekeytyä jopa 48 tuntiin saakka. Mitä pidempään annat jugurtin tekeytyä, sitä happamampaa siitä tulee. Maistele jugurttia ja kun se on mielestäsi sopivan hapanta, siirrä se jääkaappiin. 
4. Kun jugurtti on saanut olla kylmässä 3-5 tuntia, se on valmista nautittavaksi. Tarjoile jugurtti esimerkiksi marjojen, hedelmien ja/tai myslin kera. 

Aamun raikkaimmat hetket

$
0
0

DSC_0938.jpg

Minua Instagramissa seuraavat huomasivatkin, että vietin viime viikon hieman helteisimmissä maisemissa. Loma lämmössä oli ihana, mutta kotiin palaaminen oli vähintään yhtä ihanaa.

Lomamatkoissa on usein parasta niitä edeltävä odotus, tuo kutkuttava tunne siitä, että tiedossa on jotakin ihanaa. Mielestäni lomien parhaita puolia on monesti myös kotiinpaluuta edeltävät hetket. Kaikki ne asiat, joiden vuoksi on aluksi kaivannut lomalle tuntuvat loman lopussa taas sellaisilta, joiden vuoksi on mukava palata kotiin. Omaa sänkyä, omaa kylpyhuonetta, rutiineja, ystäviä, perhettä ja kotikaupunkia katsoo uusin silmin, kun käväisee muualla.

Vaikka on luksusta syödä muiden valmistamaa herkullista aamiaista ja maistella ruokia, joita ei muuten tulisi syötyä, alan aina kaivata omia aamuhetkiäni ja etenkin aamupalan valmistamista. Niinpä päätin nautiskella näistä aamun valoisista hetkistä ja valmistaa itselleni herkullista aamupalaa, joka toivottavasti maistuu teille yhtä hyvin kuin se maistui minulle.

 

DSC_0952.jpg

Lomalla nautiskeltujen kananmuna-aamiaisten jälkeen kaipasin puuroja, mutta en kuitenkaan enää kypsennettyjä sellaisia. Niinpä päätin valmistaa taas pienen tauon jälkeen tuorepuuroa, tai toisin sanottuna raakapuuroa. Halusin jotakin kevyttä mutta ravitsevaa sekä paljon raikkaita täytteitä, joissa riittäisi hieman pureskeltavaa. 

Tämä raakapuuro valmistuukin siis liotetuista tattarisuurimoista ja manteleista sekä päärynöistä. Tein itselleni kaksi annosta, jotta voisin herkutella tällä myös huomenna aamulla, mutta siitä tulikin sen verran hyvää, että uskoisin purkin katoavan lounaaseen iltaan mennessä...mmm. 

 

DSC_0959.jpg

Raakapuuroon tulevat tattarisuurimot ja mantelit tulee liottaa ja kätevintä onkin laittaa ne likoamaan yön ylitse. Näin puuron valmistus on aamulla helppoa ja nopeaa. Tätä puuroa voisi hyvin tehdä myös isomman satsin kerralla ja säilöä sen sitten jääkaapissa tulevia aamupaloja tai välipalahetkiä varten.

raikas raakapuuro
kahdelle
1 dl tattarisuurimoita
1 dl manteleita
2 kypsää päärynää
2 rkl vettä
ripaus kardemummaa
ripaus vaniljauutetta
+ marjoja & hedelmiä
+ mulperimarjoja, hampunsiemeniä, pähkinöitä, siemeniä tai muita haluamiasi päällisiä

 

1. Huuhtele tattarisuurimot ensin kuumalla ja sitten kylmällä vedellä. Laita suurimot pieneen kulhoon, peitä vedellä ja laita jääkaappiin likoamaan. Huuhtele myös mantelit ja laita ne erilliseen kulhoon likoamaan jääkaappiin. Anna tattarin ja manteleiden liota vähintään 4 tuntia tai yön yli. 
2. Huuhtele tattarisuurimot ja mantelit aamulla ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää päärynät, kardemumma, vanilja sekä hieman vettä. Sekoita tasaiseksi puuroksi. Lisää vettä, jos tehosekoitin ei jaksa pyörittää puurosta tasaista. 
3. Maista ja lisää makeutusta halutessasi. Nautiskele puuro esimerkiksi marjojen, kiivin, mulperimarjojen ja erilaisten siementen kera. 

 

 

Reseptissä käytetyt mantelit ja mulperimarjat on saatu yhteistyössä CocoVin kanssa.

mansikka-goji chia-puuro

$
0
0

DSC_3040.jpg

Söin tänä aamuna elämäni ensimmäistä kertaa chia-puuroa. Chia-siemenistä on kohistu niin paljon fitness- ja ruokablogeissa, että minunkin oli pakko päästä kokeilemaan tätä superfoodia.

CocoVin chia-siemenet on tuotu Meksikosta, ja chia-siemenet ovatkin olleet perinteistä voimaruokaa Keski-Amerikassa. Chia-siemet sisältävät runsaasti hyviä ravintoaineita: noin 20% proteiinia, kuitua, antioksidantteja, vitamiineja ja mineraaleja. Tämä superfood sisältää proteiinia kaksi kertaa enemmän kuin mikään muu jyvä tai siemen.

DSC_3055.jpg

Chia-siementen suositeltava päiväannos on 2-6 ruokalusikallista. Helsingin Sanomissa oli juuri eilen uutinen, jossa kuitenkin spekuloitiin, että chia-siemeniä saisi syödä vain yhden ruokalusikallisen (15 grammaa) päivässä. EU-päätöksen mukaan chia-siemeniä saisi puolestaan käyttää ainoastaan leipätuotteisiin, jossa sieenten pitoisuus on enintään 5 prosenttia. Mielenkiintoista.

Ristiriitaisista suosituksista huolimatta söin chia-puuroni hyvillä mielin. And it was good! Chia-siemenet eivät itsessään maistu oikein miltään, mutta goji-marjat olivat turvonneet yön aikana mehukkaiksi ja mansikkasose maistui ihanan raikkaalta. Kaikki eivät välttämättä innostu liotettujen siementen geelimäisestä koostumuksesta, mutta minusta puuro tuntui hyvältä. Kesän maku!

DSC_3045.jpg

Chia-puuro sopii etenkin kiireisiin aamuihin, sillä puuron voi tehdä jääkaappiin turpoamaan jo edellisen illan aikana. Tein oman puuroni noudattaen Chocochilin ohjetta, jonka löydät täältä. Mutta tässä lyhyt recap puuron tekoon:

1. Sekoita kaksi ruokalusikallista chia-siemeniä ja 1dl vettä keskenään.

2. Anna seoksen turvota 10 minuuttia ja sekoittele välillä.

3. Lisää mieleisesi höystöt (esim. marjasose) ja laita seos yöksi jääkaappiin.

Ei likaisia kattiloita, ei pohjaanpalanutta puuromössöä, ei tylsää mikropuuroa! Keep it simple.

Aurinkoista keskiviikkoa,

xo Hanna

 

Marjasmoothie

$
0
0

Olen ihan hurahtanut erilaisiin smoothieihin. Niitä on helppo tehdä, makuja on moneksi ja oikeastaan vain mielikuvitus on rajana :). 

Usein mielletään, että smoothieissa on maitoa, jogurttia tai rahkaa. Niitä on kuitenkin helppo tehdä myös maidottomina ja tähän olenkin viime aikoinan enemmän perehtynyt. 

Tykkään käyttää smoothiessani banaania ja avocadoa, koska ne tekevät siitä "maitomaisen". Banaani tuo myös makeutta, joten ylimääräistä sokeria ei tarvitse. Lime tai sitruuna on kiva lisä smoothieen. Varsinkin aamuisin se piristää mieltä ja auttaa pistämään aineenvaihdunnan käyntiin. 

Olen myös kovin kiinnostunut erilaisista Superfoodeista ja niistä käytän vaihtelevasti maca-jauhettachia-siemeniäraakakaakaojauhettahampunsiemeniäspirulina- ja chrorellajauhetta japsylliumia. Noista chia-siemenet ja psylliumkuitu eivät maistu miltään, mutta muiden makuun voi kestää hieman tottua. Itse en nykyään maista mitään ihmeellistä smoothiessani, mutta Tomi ei esimerkiksi pysty juomaan jos mukana on jotain leväjauhetta :D.

IMG_3369-001.JPG

Marjasmoothie

  • 1 banaani
  • 1 avocado
  • 1 dl marjoja
  • 0,5-1 dl kylmää vettä
  • puolikkaan sitruunan mehu
  • 2 tl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl chia-siemenistä tehtyä "geeliä" (sekoita chia-sieminiä veden kanssa suhteessa 1:9 ja anna turvota kannellisessa purkissa yön yli)
  • 1 tl maca-jauhetta
  • 1 tl psylliumia

- Kuori ja pilko avocado sekä banaani.

- Purista sitruunan mehu.

- Laita kaikki ainekset blnederiin ja sekoita tasaiseksi.

- Lisää vettä jos smoothie on mielestäsi liian paksua.

( Ohje toimii myös hyvin ilman superfoodeja)

 

Itse käytän marjat jäisinä, eli otan ne suoraan pakkasesta. Näin smoothiesta tulee mukavan kylmää. Tietysti kesällä tulee käytettyä paljon tuoreita marjoja, joten silloin käytän smoothieen veden sijasta jäitä.

Olen myös monesti tehnyt smoothien kotona valmiiksi ja ottanut pullossa mukaan evääksi. Kun siinä ei ole maitoa, ei tarvitse pelätä pilaantumista. Tietenkin rakenne hieman kärsii jos juomaa "seisoo", mutta maku maistuu kuitenkin hyvältä.

Jos aamut ovat kiireisiä ja haluisit smoothien aamupalaksi, voit laittaa ainekset jo illalla valmiiksi blenderiin ja hurauttaa aamulla sekaisin :). 

Suklaiset raakapallerot

$
0
0

DSC_1160.jpg

Kuten olen joskus aiemmin saattanut kertoa, yksi lempiharrastuksistani on erilaisten raaka-aineiden ostaminen etenkin herkku- ja terveyskaupoista sekä toreilta, jotka pullistelevat tuoreita raaka-aineita koju kojun perään. Näin ollen olen vuosien saatossa kehittynyt varsin taitavaksi siinä, että osaan täyttää keittiömme kaapit äärimmilleen niin avaamattomilla, eksoottisilla raaka-aineilla, kuin puoliksi syödyillä välipalapatukoilla, pähkinäpusseilla ja jauhopaketeilla. Osa purkeista ja pusseista on jo löytänyt tiensä jotenkin ovelasti osaksi ikkunalaudan sekä työpöytäni sisutusta.

Järjestyksen palauttamiseksi olen kuitenkin nyt päättänyt aloittaa pienen siivousprojektin. Toisin sanoen olen siis päättänyt hyödyntää kaikki kaapeista löytyvät raaka-aineet ja haastaa itseni loihtimaan niistä erilaisia reseptejä. Kaapistamme löytyy lähes aina jotakin pähkinöitä, siemeniä ja kuivattuja hedelmiä, mikä toimikin innoittajana kehittelemään muutamia erilaisia herkkupalleroita.

Tarjoilin näitä kuvissa näkyviä kookospalloja ja chia-suklaapalloja jälkiruokana ystävilleni, mutta tällaiset helposti valmistuvat raakapallot ovat mielestäni erityisen hyviä välipaloja, sillä niistä saa pitkäkestoista energiaa. Kookospallojen maku vaati vielä kehittelyä, mutta chia-suklaapalloista tuli sen verran herkullisia, että ajattelin reseptin ilahduttavan myös teitä siellä ruudun toisella puolella oleskelevia. Herkkupalleroiden voimin toivotankin teille siis makoisan maukasta viikonloppua!

 

DSC_1162.jpg

Nämä herkkupallerot ovat ihanan helppoja valmistaa, ja niiden reseptiä voi muokata aina omien mielihalujen, tai kaapista löytyvien ainesten, mukaan. Taateleiden sijaan käytänkin usein esimerkiksi kuivattuja viikunoita tai rusinoita. 

 

Chia-suklaapallot 
1 dl saksanpähkinöitä
1 dl kaurahiutaleita
3 rkl hampunsiemeniä
1 rkl chia-siemeniä
0,5 dl raakakaakaojauhetta
ripaus suolaa
4-6 tuoretta tai kuivattua taatelia

 

1. Laita kaikki muut ainekset paitsi taatelit tehosekoittimeen ja jauha pieneksi muruksi. Jos käytät tuoreita taateleita, poista niistä kivet. Pilko taatelit pienemmiksi paloiksi. Lisää taatelit yksitellen muruseokseen ja sekoita tahmeaksi taikinaksi. 
2. Kaavi taikina kulhoon ja muodosta taikinasta pieniä palloja kahden lusikan avulla. 
3. Pyörittele pallot esimerkiksi kookoshiutaleissa, hampunsiemenissä tai kaakaojauheessa ja laita ne sitten pakastimeen jähmettymään 10-15 minuutiksi. Säilytä valmiit pallot jääkaapissa. 

 

Psst. Jos tykästyit reseptiin, voit tallentaa sen Makoisaan!

 

 

Reseptissä käytetyt hampun- ja chia-siemenet sekä raakakaakaojauhe on saatu yhteistyössä CocoVilta.

Superfood Sunday

$
0
0

raw2.jpg

raw3.jpg

On Sunday I decided to make some treats with my evening tea. I remember finding a delicious recipe about chia-chocolate raw balls and used the same recipe. These are very easy to make and healthy & delicious at the same time. You can find the recipe here.

Sunnuntaina päätin tehdä jonkun ihanan herkun iltateen kaveriksi ja muistin löytäneeni jonkin aikaa sitten herkullisen chia-suklaapallojen reseptin. Herkullisten ja samalla terveellisten raakapalleroiden teko on helppoa kuin heinänteko ja aineksiin sisältyy mm. chia-siemeniä, kaurahiutaleita, raakakaakaojauhetta ja taateleita. Resepti löytyy täältä.


Raakakakku Workshop

$
0
0

IMG_3893.JPG

IMG_3894.JPG

IMG_3896.JPG

IMG_3900.JPG

IMG_3904.JPG

IMG_3905.JPG

IMG_3910.JPG

IMG_3913.JPG

IMG_3915.JPG

IMG_3918.JPG

IMG_3925.JPG

IMG_3929.JPG

IMG_3930.JPG

IMG_3933.JPG

IMG_3934.JPG

IMG_3935.JPG

Olin tänään pitkään odottamallani raakakakkukurssilla. Jo alkuvuodesta kun Pure. alkoi järjestämään raakaruokakursseja, oli kakut mielestäni kaikkein kiinnostavin. Kuitenkin vasta nyt kurssi osui sellaiseen päivään, että minäkin pääsin paikalle ja vastasi kyllä odotuksiani täydellisesti.Vaikka olen hieman raakakakkuja kokeillut halusin saada tekemiseen vinkkejä ja hyvät reseptit, joita voisi vaikka tulevaisuudessa itse muokkailla. 

Meitä oli kurssilla kaksitoista ja teimme jokainen yhden kakun pareittain. Kaikki kakut käytiin kuitenkin teoriassa läpi ja saimme niistä ohjeet. Kaikki tietysti saivat maistaa kaikkea. Aikaa meillä oli neljä tuntia, jossa käytiin läpi teoriaa, leivottiin kakut ja maisteltiin niitä kahvin ja teen kera. Jos ei kaikkea halunnut/jaksanut maistaa juuri sillä hetkellä sai palat kotiin mukaan. 

Olen aiemmin käynyt heidän raakasuklaa- ja raakasmoothiekurssin ja en todellakaan pettynyt tälläkään kertaa. Voinkin lämpimästi suositella heidän kaikkia kursseja jos vain on kiinnostusta oppia terveellisen raakaruoan salat :).

Pure. on nyt kesätauolla ja siirtymässä uusiin isompiin tiloihin. Sen jälkeen kuitenkin taas kurssit alkavat pyörimään muutama uutuuden kera ja tietty kahvilasta saa taas ihania raakaleivonnaisia.

Pure.

Pure. Facebookissa

Ruohonjuurella

$
0
0

Ystäviltä voi oppia uusia juttuja! Tämän ehkä jo olet huomannutkin, mutta sain siitä muistutuksen tänään. Kävin rakkaan ystävän kanssa pitkästä aikaa kahvittelemassa, kiire kun on vienyt meitä eri suuntiin. Silti tuntui, kun emme olisi olleet erossa päivääkään. Edelleen ymmärsimme toisiamme puolesta sanasta, nauroimme yhdessä, jaoimme haaveita ja ajatuksia toisiamme unelmissa eteenpäin kannustaen. 

Kuvankaappaus 2014-7-16 kello 20.49.59.png

Kun kahvimukit olivat tyhjentyneet menimme Ruohonjuureen. Ruohonjuuri on siis kauppa, joka myy luonnonmukaisia tuotteita, kuten superruokaa, kosmetiikkaa ym. Olen piipahtanut sisällä pari kertaa, mutta en oikein osannut ostaa mitään. Raakaruoka ja luomutuotteet kinnostavat kovasti, mutta tietoa on liian vähän. Tällä kertaa sain mukaani asiantuntijan. Ystäväni. 

Ystäväni suosituksesta ostin ihanaa lovechock-raakasuklaata, joka oli maustettu Goji-marjoilla ja appelsiinilla. Suklaa on 80 % kaakaota ja tuoteseloste oli raakaruoka-neitsyelle aika erikoinen: kuivattu kookoskukkanektari, lucumajauhe ja appelsiininkukkaöljy. Hmm. Oikeastaan ihan sama, vaikka en kaikista tuotteen osista ollut koskaan kuullutkaan, nimittäin kokonaisuus oli oikein nami!

Ystäväni kertoi muistakin tuotteista ja niiden käyttötarkoituksista minun esittäessä tuhansia kysymyksiä. Oli ihana saada kysellä kaverilta tuotteista, sillä usein olen liian arka hakemaan henkilökuntaa avukseni. Tunnen itseni helposti ihan pöhköksi.

Kuvankaappaus 2014-7-16 kello 20.51.56.png

Aion mennä kauppaan toistekin. Sain itseasiassa jo viime kerralla kyseisessä liikkeessä mieleenpainuvan kokemuksen. Kassalla yhden raakasuklaapatukan kanssa ollessani, antoi myyjä minulle ilmaiseksi luomuleivän, ne kun olivat menossa vanhaksi. Ja leipä oli myös todella hyvää. Ensi kerralla pitänee ostaa sitäkin. Tällä kertaa raakasuklaapatukan lisäksi mukaan lähti goijimarja-mulperi-inkamarja-sekoitus, jota aion sekoittaa iltapalarahkaani ja aamupuurooni. 

 

 

Chia-vispipuuro

$
0
0

vispipuurp.jpg

Aamiainen on päivän parhaita hetkiä ja aterioita, jonka voimalla päivä pyörähtää käyntiin siivittäen lounaaseen ilman kello kymmenen mahanmurinoita. Monesti alan illalla ideoimaan seuraava aamua ehtoina maukkaus, ravitsevuus ja kylläinen tunne. Tuorepuuron valmistuksessa pieni panostus tulevaan aamuun onkin edeltävänä iltana aivan välttämätön, mutta vaivannäkö palkitaan aamun sarastaessa.

Chia-siemenet sopivat hyvin illalla ennakoitujen aamupalojen raaka-aineeksi, sillä tämä pieni ihme imee itseensä lähes 10-kertaisen määrän nestettä, mutta aivan hetkessä se ei tapahdu, vaan siementen on hyvä antaa turvota vähintään puolituntia. Maultaan chia-siemenet ovat mietoja, mutta ravintoarvoillaan ne ilotulittelevat. Netti on pullollaan kirjoituksia chian hyvistä terveysvaikutuksista, mutta ajattelin silti mainita muutaman huomionarvoisen seikan.

Chia on loistava kuidun lähde ja siten oiva lisä gluteenittoman ruokavalioon. Nesteen kanssa muodostuva geeli onkin lempeä apu vatsavaivoihin. Lisäksi chiassa on runsaasti proteiinia. Cocovin pussin mukaan sadassa grammassa siemeniä on 22,5 grammaa proteiinia. Kuitujen ja proteiinien yhdistelmä saakin olon tuntumaan kylläisiltä ja energiseltä. Chia on ravintoarvoillaan kaikin puolin ylhäinen kuninkaallinen, sillä pieniin siemeniin kätkeytyy hyviä rasvoja, paljon vitamiineja ja mineraaleja sekä tarpeellisia antioksidantteja.

Tavallisen chia-vanukkaan sijaan tein tänä aamuna nostalgisen vispipuuron – kuohkean ja marjaisen tuorepuuron. Kookosmaitopohjainen chia-geeli sai aamulla seurakseen perinteiset puolukat. Saman reseptipohjan olen todennet toimivaksi myös yhtä raikkaalla herukoilla. Kuohkeutta rakenteeseen antoivat tavallista maitoa rasvaisempi kookosmaito sekä täyteläinen banaani. Myöskin jäisillä marjoilla ja sauvasekoittimen pyörähdyksillä oli oma roolinsa puuron rakenteessa.

Lapsuuden makuja ja kylläistä mahaa chia-vispipuuron myötä.

 

Chia-vispipuuro
Yhdelle

 

3rkl chia siemeniä
2,5dl kevyt kookosmaitoa
2,5dl puolukoita
½ banaani
1tl vaniljaa
1tl juoksevaa hunajaa

 

Päälle
0,5DL KEVYT KOOKOSMAITOA
kuivattuja karpaloita
Puolukoita

 

  1. Mittaa chia, kookosmato sekä vanilja astiaan ja sekoita. Anna seistä pari minuuttia ja sekoita uudelleen. Jätä seos yöksi jääkaappiin turpoamaan.
  2. Aamulla blendaa tai survo sauvasekoittimella chia-geeli, jäiset puolukat sekä banaani. Lisää lopuksi hunaja, sekoita ja tarkista maku.
  3. Nauti vispipuuro kookosmaidon ja marjojen kera.

 

 

 

Heleät huomenet – chia-vanukas

$
0
0

 

chiavanukas3.jpg

Kesällä innostun hieman raikkaammista aamupaloista ja tuoreista raaka-aineista puurokattiloiden jäädessä lomailemaan. Edeltävällä viikolla jaoin chia-vispipuuron reseptin samalla mainiten muutaman sanan siementen hyvistä ominaisuuksista. Vispipuuro reseptini on letkeisiin kesäaamuihin sopivan yksinkertainen, mutta chia-vanuukkan valmistus tapahtuu vieläkin vikkelämmin, eikä herkkien aamukorvien tarvitse kärsiä blenderin ulvonnasta. Jos et ole vielä maistanut siemeniä, niin monimutkaisuus ei enää voi olla esteenä.

Maultaan miedot chia-siemenet imevät itseensä moninkertaisen määrän nestettä muodostaen ravitsevan geelin. Yksinkertaisimmillaan geelin ja siten vanukkaat valmistamiseen tarvitaan siementen lisäksi vain maitoa. Itse suosin makeahkoa mantelimaitoa, jolloin omat makunystyräni eivät kaipaa lisämakeutusta. Muiden mattojen, kuten kookosmaidon, kanssa hippunen hunajaa voi olla kuitenkin olla paikallaan.

Siementen miedon maun ansiosta vanukasta on helppo muokata mieleisensä. Maidon valinta on jo yksi osatekijä ja toisena tulevat mausteet. Takuuvarma vaihtoehto ja oma suosikkini on vanilja, mutta myöskin kaneli sopii siementen sekaan. Kuten perinteisten puurojen kanssa myöskin vanukaan kanssa merkittävässä roolissa ovat päälliset ja lisäkkeet. Vanukaan seuralaiseksi sopivat niin marjat, hedelmät kuin pähkinätkin. Toissa aamuna söin vanukkaani raparperihillokkeen kanssa. Olin jo kauan himoinnut äidin raparperipenkin komeita varsia, joista valmistui vedessä hauduttamalla helppo ja raikas hilloke. Tarvittavan hunajan määrä on omantunnon kysymys ja oma versioni onkin monen muun suuhun liian raikasta.

 

chiavanukas2.jpg

Aterioita miettiessäni minulle on tärkeää sen ravintosisältö. Hieman riippuen kokin ruokalusikan suuruudesta annos vanukasta sisältää noin 250 kcal, 12% proteiinia, 38% hiilihydraatteja ja 50% rasvaa. Vanukas onkin kätevä pohja, josta voi lähteä muokkaamaan lisäkkein runsaampaa taikka kevyempää aamun aloitusta omien päivän tarpeiden mukaan. Makeahko, mutta samalla raikas vanukas sopii loistavasti myös keskipäivää virkistäväksi välipalaksi, joten nyt sitten vain kuorruttamaan vanukasta heinäkuun antimilla. Itselläni on parhaillaan välipalahetki laiturilla mansikoiden alle kätkeytyneen vanukkaan kera.

 

Chia-vanukas
yhdelle
 
3 rkl chia-siemeniä
2,5dl mantelimaitoa
1tl vaniljaa

 

 

Raaka raparperimansikkakakku

$
0
0

mansikkakaukku1.jpg

Odotan yhä juhannusta, aamu kasteessa helmeileviä lupiineja ja keltaisina mattoina kukkivia rypsipeltoja. Samaan aikaan kuitenkin näen, että alkukesän vihreä hehku on jo poissa ja tilalla ovat paahtuneet sävyt. Sisäinen ajantajuni on vielä sekaisin. Tanskassa kesäkuiset illat eivät olleet leppoisaa lomailua, vaan kouluprojektin viimeisiä viikkoja ja vuorokausien venytystä.

Juhannuksen aikoihin, pienoismallia pakertaessani, haaveilin kotimaisista mansikoista, raparpereista ja raakakakun leivonnasta. Kuukautta myöhemmin juhannuskakkuni muuttui lomanaloituskakuksi, yllätyskakuksi lomansa aloittavalle isälleni ja talkookakuksi. Olisihan se pitänyt arvata, ettei kotona välty korkeanpaikanleiriltä. Tällä kertaa en sentään kavunnut siveltimen kanssa katolle, vaan saunamökin räystään alusissa oli tarpeeksi haastetta.

Raakakakun leivontakin voi kuulostaa haastavalta, mutta ensimmäisen askeleen eli aloittamisen jälkeen se on loppujen lopuksi yksinkertaista. Haastavuutta tosin lisää, ettei kotioloissa reseptejä pysty joka päivä testailemaan ja viilailemaan makuja heti huippuunsa. Vaikka leivon kakut hyvistä aineksista, on kakkupalanen tuhti paukkaus, jolla en uskalla jokaista välipalaa korvata.

 

mansikkakaukku2.jpg

Viimekertaisesta raakakakun leivonnasta minulla oli vierähtänyt jo tovi, sillä ensimmäisen Kööpenhaminan luukkuni keittiö ei häikäissyt varustuksellaan. Tällä kertaa kesäkakustani ei tullutkaan vielä täysin hiottua timanttia, mutta onnistunut hyvänmielen herkku kylläkin. Leipominen alkoikin hapuillen ja kakkupohjasta meinasi tulla fiasko. Lennossa kuitenkin vaihdoin suunnitelmia ja pyöräytin kaapissä löytyvistä aineksista herkullisen kakkupohjareseptin, jota aion jatkossakin käyttää aivan sellaisenaan. Koostumukseltaan, väriltään ja maultaan se toi mieleen perinteisen murotaikinan, eikä taatelikaan kaapannut ylivaltaa, kuten monissa raakakakkuresepteissä.

Kuten arkkitehtuurin laitoksen loppukritiikeissä, syntyi kakun maistelutuokiossa muutama parannusehdotus. Leipoessani olin unohtanut, ettei kylmentyessään massa enää maistu yhtä makealle ja lisälusikallinen hunajaa olisikin ollut paikallaan. Tämän puute on tosin helppo korjata kakkulautasella juoksevalla hunajalla. Täyte olisi voinut olla myös marjaisempi ja se olisi varmasti syönyt useamman desin mansikoita.  Lisäksi aamulla, ennen iltapäivän kakkuhetkeä, heräsin oivallukseen, että täytteeseen olisi voinut piilottaa mansikanpalasia vaihtelevan rakenteen ja hehkuvamman värin saamiseksi.

 

mansikkakaukku3.jpg

mansikkakaukku6.jpg

Parannusehdotuksista huolimatta oli sunnuntai-iltapäivän kakkuhetki vilvoittavassa merituulessa, mitä parhain. Raikkaita makuja, puhtaita raaka-aineita ja hyvää mieltä.

 

Alkuvalmistelut
pakasta mansikat
liota cashewpähkinöitä ainakin pari tuntia

 

Pohja
3dl mantelijauhoja
1dl Kookoshiutaleita
2dl Kookoslastuja
1dl taatelia
½ dl kookosöljyä
1tl vaniljaa
himalajan suolaa

 

  1. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Leivinpaperin saa pysymään vuoan laidoilla sivelemällä laidoille sulatettua kookosöljyä.
  2. Mittaa kuivat aineet ja mausteet tehosekoittimeen tai blenderiin. Tarkista samalla, ettei taateleihin ole jäänyt kiviä. Sekoita.
  3. Lisää sulatettu kookosöljy. Sekoita ja tarkista maku.
  4. Taputtele taikina tiiviiksi vuoan pohjalle ja siirrä pakastimeen jähmettymään.

 

Täyte
4dl cashewpähkinöitä
2dl raparperia
3dl pakastettuja mansikoita (ensikerralla teen marjaisemman)
1dl kookosmaitoa
1dl kaakaovoita
1 ½ dl kookosöljyä
1tl soijalesitiiniä
2tl hunajaa (ensikerralla Lisään lusikallisen)
1tl vaniljaa
himalajan suolaa

 

  1. Laita tehosekoittimeen liotetut pähkinät, kuoritut ja pilkotut raparperit, jäiset mansikat sekä kookosmaito ja sekoita. Lisää hunaja, vanilja, suola ja soijalesitiini sekoittaen.
  2. Lisää sulatettu kookosrasva ja jatka massan hienontamista.
  3. Lisää viimeisenä sulatettu kookosöljy ja sekoita massasta mahdollisimman sileää. Tarkista maku.
  4. Ota kakkupohja pakastimesta ja kaavi mansikkamassa sen päälle.
  5. Laita kakku takaisin pakastimeen ja anna sen jähmettyä siellä noin tunti.
  6. Jähmettyneen kakun voi koristella ja tarjoilla heti tai siirtää jääkaappiin odottamaan oikeaa ajankohtaa.

 

 

 

 

Kesän viimeiset – raakajäätelöä ja mansikoita

$
0
0

maisema-takasauna2.jpg

Jotenkin sen jo ounastelin. Ukkosmyräkän keskellä lautaselleni lappamat kotimaiset mansikat jäivät tämän kesän viimeiseksi. Tieto viimeisten kesäherkkujen napostelusta ja loman päätöksestä vetää haikeaksi, vaikka innolla odotankin syksyn uusia tuulia toimistolla. Nyt istun olohuoneen lattialla lähtöaamun odottavin tunnelmin hengittäen kuistin verhojen välistä lipuvaa raikasta meri-ilmaa, joka saa levottoman mielen hetkeksi rauhoittumaan.

 

joutsen2.jpg

Kesäni on ollut hyvin poikkeuksellinen. Tanskalainen aikataulutus jätti lomani melko lyhyeksi ja loman sijoittuessa heinäkuulle jäi piirtäminenkin tauolle arkkitehtitoimistojen pitäessä ovensa ansaitusti kiinni. Koska minulla ei enää ole luukkua pääkaupunkiseudulla, olenkin majaillut vanhempieni luona Paraisilla, jossa vanha huoneeni on minua yhä odottamassa.

Tärkeää minulle tänä kesänä oli matka Sotkamoon, mummini synnyinseuduille. Mummini menetin jo vuosia sitten, mutta vaarini nukkui pois viime syksyisen mylläkän keskellä. Sotkamossa tunsinkin saavani viimeisen mahdollisuuden olla vielä hetken lähempänä häntä. Pukiessani päälleni vaarin valtavaa kalapaitaa haistaen siinä hänen vienon tuoksunsa piirtyivät hänen kasvonsa hetkeksi paremmin mieleeni. Pystyin jopa kuulemaan hänen naurunsa ja näkemään hänen kasvoiltaan loistavan hymyn kuvitellessani, kuinka olisin hänelle kalaonnestamme kertonut.

Perhe on ollut minulle aina tärkeä. Vaikka olen jo neljä vuotta asunut pois kotoa, viimeisen vaihtovuoteni aikana perheen merkitys minulle on vain kasvanut. Tanskalaisen perhekeskeisen elämäntavan lisäksi usean ystäväni menetykset perheensä ytimessä ovat liikuttaneet jotain myös minussa. Kyse on paljon muusta, kuin vain herkästä luonteestani. Kuluneen vuoden naarmut ovat kasvattaneet ja asettaneet asioita oikeaan arvojärjestyksen. Kasvun myötä olen myös sisäistänyt yksinkertaisimman asian – Kaikkein parasta, mitä läheisilleen voi antaa, on aika.

 

jäätelö3.jpg

Ruuanlaitto ja ruokailu ovat tapojani osoittaa välittämistä. Se on yhdessä puuhailua sekä hetkeen pysähtymistä ja läsnäoloa. Nykyisin syömiseni muututtua yhä tietoisemmaksi haluan ravita kehoani ja mieltäni mahdollisimman hyvin sekä tarjota muillekin terveellisempiä vaihtoehtoja, niitä kuitenkaan liikaa tyrkyttämättä. Terveellisempi ruokavalio ei sulje pois herkuttelua ja niinpä viimeisten lomapäivien kunniaksi kaivoin kaapista esiin jäätelökoneen luodakseni mokkaisen, yhteisen ja mieleen muistuvan kahvihetken.

Jäätelöitä olen aikaisempinakin kesinä tehnyt, mutta lehmänmaidotonta raakajäätelöä en ollut ennen kokoillut. Jäätelökoneen kulhon viilentyessä pakastimen syövereissä aukaisin hakukoneen. Raakajaatelo.fi –sivustolta löytyikin kattava vihkonen jäätelöreseptejä, joista poimin yhden muokattavaksi. Vähensin alkuperäisen ohjeen hurjaa hunajamäärää, jotteivät sukat pyörisi jalassa sekä lisäsin soijalesitiiniä, joka auttaa nesteen ja kookosrasvan yhdistämisessä samettiseksi massaksi.

Raakajäätelön tekoon ei välttämättä tarvita jäätelökonetta taikka vaikeilta kuulostavia superfoodeja. Ilman konetta tehtäessä jäätelöä tulee vain käydä hämmentämässä pakkasessa noin puolentunnin välein ja valmista herkku on parin tunnin jälkeen. Raakajäätelöt ovatkin parhaimmillaan tuoreeltaan, mutta liian malttamaton ei saa olla, ettei jäätelö heti sula kulhon. Jäätelö myös onnistuu ilman lesitiiniä, jolla ei ole vaikutusta makuun vaan koostumuksen hienosäätöön. Uusiin ruoka-aineisiin kannattaa kuitenkin tutustua yksi kerrallaan, sillä vaikeinta niiden käytössä on vain nimien lausuminen.

 

jäätelö2.jpg

 
Mokkainen raakajäätelö
neljä annosta
 
2dl mantelimaitoa
2dl cashewpähkinöitä
0,5dl hunajaa
1 dl vahvaa kahvia (ensikerralla pienennän nesteen määrää tehden vahvaa kavia Jäätelön jääden Maitoisemmaksi)
2rkl raakakaakaojauhetta
3rkl kookosöljyä
1/3 tl himalajan suolaa
1 tl soijalesitiiniä

 

Koristeeksi
mansikoita
raakakaakaonibseja
mulberry- ja goji-marjoja

 

 

  1. Peitä pähkinät vedellä ja anna liota pari tuntia.
  2. Kaada pähkinöiden liotinvesi pois ja siirrä ne tehosekoittimeen tai blenderiin. Mittaa sekoittimeen myös maito, hunaja, kahvi, kaakaojauhe sekä suola ja sekoita.
  3. Lisää lopuksi soijalesitiini sekä sulatettu kookosöljy ja sekoita hienoksi seokseksi. Tarkista maku ennen siirtoa jäädytysastiaan. Massa näyttää tässä vaiheessa yllättävän löysältä ja saatat jopa kummastella, miten ihmeessä kyseisestä "vellistä" saadaan aikaiseksi jäätelöä, mutta kylmässä kookosöljy pitää huolen jähmettymisestä.
  4. Siirrä jäätelömassa jäätelökoneeseen ja anna pyöriä noin tunti, jonka jälkeen siirrä jähmettynyt massa vielä pakastimeen puoleksitunniksi tai tunniksi saamaan lopullinen kylmyys ja kovuus. Valmistus onnistuu myös ilman konetta kokonaan pakastimessa, kunhan käyt sekoittamassa massaa puolentunnin välein parintunnin ajan.

 

 

 

Mustaherukkamousse ja piilotettua vihreää

$
0
0

mustikkamousse2.jpg

Vielä hetkeksi palaan Suomen ja auton takapenkillä vietettyihin tunteihin reissatessamme mökille ja takaisin. Paluumatkalla käsiini tarttui äidin hankkima, Kaisa Jaakkolan kirjoittama opus, ”Taikinasta Teräkseksi”. Kirja sisältää perusteelliset vinkit elämäntapamuutokseen mentaalista puolta unohtamatta. Itselläni ei ole tarvetta hurjaan ruokaremonttiin, mutta uusista kirjoista on aina ihana ammentaa inspiraatiota ja pientä lisämotivaatiota. Osin tämän blokin kirjoittaminenkin on itseni inspiroimista ja toivottavasti joskus myös mutaman muunkin. Tämä on myös omien ajatusteni setvittämistä ja niiden ylös kirjaamista, kuten päiväkirjaan, sekä oman elämäntapani luomista ja puintia reseptivihkoani samalla järjestäen.

Matkalukemiseni sisälsi siis jo paljon minulle tuttuja ja itsestään selviä ajatuksia. Löysin kansien välistä myös henkilön johon samaistua, hullunkurisen itseni, kun hampurilaispaikassa vaihdan sämpylätkin salaattiin. Tutun lausahduksen ”Syö kasviksia” voi kuitenkin viedä pidemmälle – ”Syö kasviksia, jokaisella aterialla.” Sitä en voi sanoa itsestäni. Jokaiselta aterialtani löytyy tällä hetkellä joko marjoja tai kasviksia, mutta monesti päivän pienemmät annokset jäävät ilman vihreitä.

Kirjan elämäntaparemontin filosofiaan kuuluu pienet kuukausittaiset tavoitteet ja opas kattaakin yli vuodenmittaisen muutosprosessin. Kirja inspiroi minua muutamaltakin saralta ja haluankin lähteä koittamaan, kuinka vinkit omaan arkeeni istuvat. Kirjaan tulen palamaan varmasti myöhemmin, sillä en halua lähteä koittamaan uusia tapoja kertarykäyksellä vaan keskittyen yhteen asiaan kerrallaan antaen niille aikaa.

 

mustikkamousse1.jpg

Ensimmäisenä suurennuslasin alle joutuu siis kasvisten tai tarkentaen vihreiden syönti pitkin päivää ja tavoitteenani onkin lisätä vihreitä salaattilautasen ulkopuolelle. Aiemmin kerroinkin tilanneeni spirulinaa ja nyt pussin suu on repäisty auki ja vihreä voima on päästetty valloilleen. Ensimmäisenä lähdin sotkemaan sinivihreää jauhetta aamuisen marjamousseni joukkoon ja sinnehän se sujahti. Ensimmäisellä kerralla lähdin varovasti liikenteeseen puolella teelusikallisella, mutta jo seuraavana aamuna makea aamiaisherkku sai tuplasti lisää ytyä.

 

mustikkamousse3.jpg

 

Mustaherukkamousse
Yhdelle
 
½ pienestä avokaadosta (n. 60g)
200g pakastettuja tai tuoreita mustaherukoita
1 kuppi/ 20g heraproteiinia (vähälaktoosinen vanilja, foodin)
½ -1 tl spiruliina jauhetta
1 -1 ½ dl vettä

 

  1. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja hurauta sekaisin.
  2. Veden määrällä saat muokattua moussen paksuutta. Lisäämällä vettä 2-3dl mousse muuntautuu smoothieksi.
  3. Nauti.

 


Takaisin Tanskassa ja mustikkainen avokaadomuosse

$
0
0

metrotyömaa.jpg

Ensikertaa paluu lomalta omaan kotiin tuntuu helpommalta. Luulen, että ratkaiseva tekijä on juurikin tuo sana oma. Kööpenhaminassa minua ei enää odota pieni alivuokrattu huone, vaan 45 neliötä omaa valtakuntaa. On ihanaa uinua untenmaille ja ponkaista pirteänä ylös oman rytmin mukaan, joka sattuu olemaan poikkeuksellisen varhainen, vaikkakin neljä vuotta arkkitehtuurin opiskelua alkaa tehdä tehtäväänsä ja vetää kelloa myöhäisemmäksi. On ihanaa olla myös jääkaapin yksinvaltias ja kolistella keittiössä juuri silloin kuin mahassa murisee, joka tapahtuukin aika tiuhaan.

Kokkailuissani paluu kodista kotiin merkitsee yksittäisiä annoksia taikka useamman päivän pöperöitä. Monen ruokalajin ateriat ovatkin siis van luksusta perheen parissa. Aamulla tosin on mukavaa huikata hyvät huomenet ja juoda aamukahvit yhdessä istuskellen, mutta eipähän yksin ollessa tarvitse kantaa valtavaa aamupalavalikoimaa terassille yrittäen muistaa tavarapaljouden keskellä vielä isän appelsiinimarmeladia, joka vieläkin liian usein täytyy kipaista erikseen hakemassa.

Tanskan kalliit hinnat olin jo ennakoinut kotoa lähtiessä ja loman aikana matkalaukun pohjalle olinkin hankkinut kaikenlaista. Isän kanssa vielä illalla säädimme matkalaukun kilot vaa’an kanssa kohdilleen. Samalla tuli todistettua, ettei hänelle ollut kertynyt kesäkiloja, vaan päinvastoin muutama oli poissa. Toivottavasti kyse oli siitä, että salaatti oli kaapannut vain tilaa ylimääräisiltä perunoilta eikä ruokani ollut hänen makuunsa liian terveellistä. Matkalaukkuuni pakkaamieni ”terveyspulverien” myötä kannan lentokentällä aina pientä huolta, miten virkavalta laukkuuni suhtautuu. Huoli osoittautui tälläkin kertaa aiheettomaksi ja Tanskaan päästiin ilman tarkastuksia. Ainoa haaste olikin vain kotikadun mukulakivet sekä 73 askelmaa 23 lisäkilon kanssa.

Vaikka olin henkisesti varautunut tanskan hintatasoon, ensimmäinen kauppareissu kirpaisi siitäkin huolimatta. Edullisempien hintojen ohella hyvästit saan hetkeksi myös jättää raikkaalle hanavedelle sekä laktoosittomille maitotuotteille, joiden tarjonta on aivan minimaalinen.

 

mustikkamousse5.jpg

Yksi asia Tanskasta kuitenkin löytyy, mikä on edullisempaa kuin Suomessa, nimittäin avokaadot. Yleensä niitä myydään useamman kappaleen pusseissa ja niinpä olen hyödyntänyt niitä viimepäivinä ahkerasti. Avokaadon ja marjojen sekoitus muodostaa miellyttävän moussen, joka käy itselleni käy loistavasti laktoosittoman maitorahkan korvikkeesta, jolle en ole löytänyt täydellistä vastiketta Tanskan tantereelta.

Viime postauksessani esittelin jo Suomessa survomani mustaherukkamoussen, josta mustikkainen mousse onkin vain uusi muunnos. Avokaadon, marjojen, proteiinijauhon, spiruliinan ja veden lisäksi se sisältää nyt myös energistä banaania, jolloin mousse toimii hyvänä treenipäivän aamupalana, palauttavana välipalana taikka hyvien unien takaajana.

 

mustikkomousse4.jpg

Paluu Tanskaan ja arkeen merkitsee paluuta myös talousvaakani äärelle. Tällöin pystyn olemaan tarkempi ainesosien määrässä, sillä kunkin annoksen tai aterian energiamäärät ja ravintoainejakaumat ovat minulle tärkeitä. Kulhollinen tämänkertaista mustikkamoussea sisältää hitusen yli 300 kcal ja 22g (29%) proteiinia, 12g (37%) rasvaa ja 25g (37%) hiilihydraatteja, joista kuituja 14g. Sen verran hyvästä herkusta on kyse, etten vielä ole ikävöinyt maitorahkaa ja naapurinikin on varmaan jo tietoinen kotiin paluustani, sillä sen verran tiuhaan sauvasekoittimeni on surissut tämän reseptin parissa. Mustikkaisia hetkiä myös teille.

 

mustikkamousse6.jpg

metrotyömaa2.jpg
 
 
Mustikkainen avokadomousse
yhdelle
 
45g avokadoa (n. ½ )
200g pakastettuja mustikoita
45g banaania (n. ½ pienestä)
1 kuppi/ 20g heraproteiinia (vähälaktoosinen vanilja, foodin)
½ -1 tl spiruliina jauhetta
1 -1 ½ dl vettä

 

  1. Mittaa kaikki ainekset kulhoon ja hurauta sekaisin.
  2. Nautitaan heti viileältään.

 

 

 

 

Violetti vihersmoothie

$
0
0

violettivihersmoothie.jpg

Viime päivät ovat olleet yhtä vilinää ja vilskettä, mutta se ei ole harhauttanut ajatuksiani vihreiden kasvisten parista. Tukevalle välipalalle on siis ollut tarvetta ja tunnetusti smoothieihin saa kätkettyä vaikka mitä, myöskin ne vihreät salaatinlehdet. Spiruliinan lisäksi sekoittimeeni onkin tiensä löytänyt nyt myös pinaatti kokien hurjan muodonmuutoksen paketillisen lehtiä tiivistyen yhteen desiin.

 

violettivihersmoothie3.jpg

Kuluneen viikon päivärytmiä jatkaakseni siirrynkin poikkeuksellisen vikkelään itse reseptin pariin, jonka valmistuskin hurahtaa vain hetkessä. Virkistävä annos violettia vihersmoothieta sisältää tasaisessa suhteessa proteiinia, rasvaa ja hiilihydraatteja, mikä saa olon tuntumaan heti täydeltä ja kylläisyyden tunne säilyy pitkään. Vähentämällä nesteen määrää jää annos paksummaksi tuntuen vieläkin ruokaisammalta. Annos sisältää noin 280kacl ja 22g(34%) proteiinia, 8,3g(29%) rasvaa ja 24g (37%) hiilihydraatteja, joista kuituja 8,9g. Tässä reseptissä soijalesitiiniä ei käytetä rasvojen ja nesteiden yhdistämiseen, vaan sen luonnollinen rasvarakenne tuo smoothiehen kermaisuutta ja täyteläisyyttä.

 

violettivihersmothie2.jpg

 

 

Violetti vihersmoothie
Yhdelle
 
100g pinaattia
1tl spiruliinaa
1 taateli
2tl soijalesitiiniä
100g pakastettuja mustikoita
100g tuoreita tai pakastettuja mansikoita
20g heraproteiinia (vähalaktoosinen vanilja, foodin)
2-4dl vettä

 

  1. Mittaa kaikki aineet kannuun ja sekoita blenderissä tai sauvasekoittimella.
  2. Veden määrää varioimalla voit vaikuttaa smoothien paksuuteen. Lusikoitavan version saat vähentämällä veden määrää.

 

 

 

 

 

Terveyspommi – Idätetty tattaripuuro

$
0
0

tuorepommi1 copy.jpg

Syksy kovasti puskee jo ikkunaraoista ja kovassa viimassa pyöräillessäni kaipaan jopa korvia suojaavaa pantaa sekä tihkuttavan taivaan alla naulakkoon jäänyttä sadetakkia. Koleiden aamujen myötä kaurapuurokausikin on tullut jo avattua, mutta kokonaan ei kesä tuorepuuroineen ole taaksejäänyttä aikaa, vaan nyt on vielä syytä nauttia sadonkorjuun viimeisistäkin marjoista.

 

tuorepommi3.jpg

Terveellistä ruokaa pidetään yleensä kalliina ja niinhän se välillä onkin, mutta toisinaan se on kiinni vain pienestä vaivannäöstä. Esimerkiksi idättäminen on halpa tapa tuplata ruuan ravintoarvot. Pähkinät, pavut ja jyvät ovat emokasviensa siemeniä, joihin kätkeytyy kaikki uuteen elämään tarpeellinen. Pienet siemenet ovatkin siis valtavan ravintorikkaita terveyspommeja. Liottamalla pähkinöitä, idättämällä tai vielä pidemmälle versottamalla viljoja, siemeniä taikka papuja uinuvat siemenet heräävät henkiin. Kasvuun herääminen käynnistää siemenissä prosesseja, joiden ansiosta vitamiinien määrä kohoaa ja ravintoaineet muuttuvat ihmisen elimistölle helpommin sulavaan muotoon. Esimerkiksi palkokasvien ja papujen sisältämä proteiini muuttuu idätyksessä helpommin sulavaan muotoon ja ravintoaineiden hyvä imeytyminen vähentää kuona-aineiden syntyä elimistössämme. Papujen ja siementen lisäksi idättämiseen sopivat myös melkein kaikki kuorelliset viljat, joihin idättäessä muodostuu C-, E- ja B-vitamiineja. Idättäminen onkin siis luonnonmukaista jalostamista.

Aiemmin olen kirjoittanut luontaisesti gluteenittoman ja emäksisen tattarin hyvästä ravintoainekoostumuksesta. Se sisältää runsaasti proteiinia, joka nyt idätettäessä muuttuu helpommin sulavaan muotoon. Idättäminen parantaa myös tattarin ennestäänkin hyviä B-vitamiini-, rauta-, kalsium- ja lesitiiniarvoja. Tattarin idättäminen on hyvin yksikertaista, eikä se vaadi edes erillistä idätysastiaa ainoastaan ajankäytöllistä ennakointia ja odotusta. Idätettyjä jyviä ei kannata popsia liian aikaisin, jolloin kaikki ravintoaineet eivät ole vielä ehtineet muodostua. Myöskään liian pitkä idätysaika ei ole toivottavaa, sillä kasvaessaan siemenet alkavat kuluttaa omia ravinnevarastojaan. Alla tarkemmat ohjeet tattarin idätykseen. Lisää tietoa muiden lajien idättämisestä kannatta lukea ekokauppa Ekolon hyvästä idätysoppaasta, jonka itsekin luin ennen viikonlopun idätyspuuhiini ryhtymistä.

 

idätys.jpg

 
Tattarin idätys

 

  1. Liota jyviä 10 minuuttia nelinkertaisessa määrässä vettä jyviin nähden. Lyhyt liotusaika takaa etteivät jyvät likoa liian pehmeiksi menettäen itämiskykyään.
  2. Liotuksen jälkeen huuhtele siemenet huolellisesti siivilässä ja siirrä ne kulhoon. Idätysastia ei ole välttämätön, vaan itse käytin kannellista lasipurkkia, jonka voi myöhemmin nostaa jääkaappiin.
  3. Siirrä astia pimeään ja huoneenlämpöiseen paikkaan. Mainitsemassani idätysoppaassa suositellaan astian peittoa harsokankaalla ja säilytystä 45°:n kulmassa kuivauskaapissa. Tämä ei ole kuitenkaan tattarin kohdalla tarpeellista ja Tanskassa suomalaisen kuivauskaapin puuttuessa edes mahdollista.
  4. Idättäminen kestää noin vuorokauden, jonka aikana jyviä on hyvä käydä hämmentämässä pariin kertaan ettei kosteus pääse liiaksi tiivistymään. Muista idätettävistä poiketen jyviä ei kuitenkaan tarvitse huuhdella idätyksen aikana. Itse laitoin herätetyt tattarinjyvät illallisen jälkeen avonaisessa lasipurkissa astiakaappiin. Kävin niitä illan aikana hämmentelemässä ja lopulta ennen nukkamaan menoa pistin kannen paikoilleen ylimääräisen kosteuden haihduttua. Aamulla osassa jyvistä näkyi jo pienet ”hännät” ja siirsinkin astian jääkaappiin, jossa ne jatkoivat itämistään hitaammin jääden odottamaan seuraavan aamua.
  5. Tattarin jyviä voikin idättää kerralla isomman satsin ja ne säilyvät hyvinä jääkaapissa useamman päivän. Ennen jyvien käyttöä ne on kuitenkin hyvä huuhdella.

 

tuorepommi6 copy.jpg

Tämänkertaisen kirjoituksen otsikko ei viittaa vain terveellisimmilleen viritettyyn tattariin, vaan elokuisen aamun tuorepuuro oli useamman superyksilön survos. Idätetyn tattarituorepuuron pohjan muodostavat tietenkin itse tattarin jyvät sekä marjat ja jokin kiinteä lihaisempi ja makeampi hedelmä, jolloin lisämakeutus ei välttämättä ole tarpeen. Minulle mieluisin yhdistelmä on ollut kevyt vadelma ja ravinteikas mango. Lisäksi puuroon tarvitaan hieman vettä ja makeahkoa mantelimaitoa. Perusraaka-aineiden lisäksi puuroon olen laittanut sekä hamppuproteiinia että hampunsiemeniä saadakseni aamiaisestani enemmän irti proteiineja ja hyviä rasvoja ja näin taaten kylläisyyden tunteen. Ravintotiheät vanhat rohdokset maca-jauhe sekä goji-marjat antavat myöskin oman lisänsä aamun aloittavaan ravinnepommiin.

Mukavaa viikonloppua ja helppoihin arkiaamuihin valmistautumista vaikkapa tattarin idätyksen parissa.

 

tuorepommi7.jpg
 
 
Aamuinen terveyspommi
yhdelle
 
n. 45g idätettyjä tattarinjyviä (kuivapaino 30g)
200g vadelmia
150g mangoa (n. ½ mangoa)
20g hamppuproteiinia
1rkl/ 10g  maca-jauhetta
1rkl/ 10g mantelimaitoa
n. 1dl vettä
 
Päälle
1rkl/ 10g goji-marjoja
1 rkl/ 5g hampunsiemeniä
vadelmia
mangoa

 

  1. Idätä tattarit aiemman ohjeen mukaisesti.
  2. Puuro maistuu maukkaammalle, jos marjat eivät ole aivan jäisiä. Nosta siis marjat sulamaan hieman etuajassa taikka anna valmiin puuron tekeytyä hetki enne tarjoilua.
  3. Pilko mango. Halutessasi voit jättää osan mangosta ja vadelmista koristeeksi päälle.
  4. Mitta kakki kuivat aineet astiaan ja osa nesteistä sekoittaen puuroksi. Tekstuuriltaan puuron ei mielestäni tarvitse olla aivan sileää.
  5. Tarkkaile nesteen tarvetta ja tarkista lopuksi maku. Halutessasi voit lorauttaa joukkoon vielä hieman hunajaa.
  6. Siirrä puuro tarjoiluastiaan ja ripottele sen päälle halaamasi täytteet kuten hampunsiemenet ja goji-marjat.
  7. Nauti puuro rauhassa, sillä sen maku vain paranee seisoessaan.

 

Sadepäivän suklaahetki

$
0
0

suklaasmoothie1.jpg

Perjantai. Kello on jo yli kuuden ja istun vieläkin toimistolla. En sentään enää koneen äärelle, vaan perjantaibaarin puolelle siirtyneenä. Vanhempi arkkitehtipolvi on kahta viimeistä lukuun ottamatta jättänyt toimiston, mutta harjoittelijat piirittävät runsaslukuisina keittiön pöytää. Lännestä nousevat tummat pilvet havahduttavat minut kuitenkin pakkaamaan tavaroitani ja uupuneiden aivosopukkojen perimmäisistä onkaloista soperran vielä muutaman englanninkielisen sanan ilmoittaakseni lähtöaikeistani.

Hissinovien auetessa sisäpihalle näen jo tummat pisteet asvaltilla. Myöhästyin. Ripeästi kapuan pyöräni selkään ja vinhaa vauhtia alan suunnata kohti Nørrebrota. Puolessavälissä kotimatkaa taivas repeää.

Päästessäni viimein rappukäytävän suojaan mastokuvioinen takkini valuuttaa vanan portaikkoon. Harppoessani portaita ylös tunnen veden vieläkin virtaavan kasvoillani ja kuulen kumikärkisten tennarieni kitinän. Jostain kumman syystä mieleeni piirtyy hetkellinen kuva riistanvartijasta ja huomaan jälleen kerran toivovani kykyä ilmiintyä. Seuraava outo päähäni työntyvä ajatus on suklaa. Tiedän kaakaota löytyy keittiön kaapista ja alan loikkia portaita ylös entistä tehokkaammin.

Vielä pari vuotta sitten suklaa ei olisi missään muodossa kuulunut mielitekojeni listalle kunnes löysin raakakaakaon. Ihmisiä hämmästyttäen en ole koskaan pitänyt normaalista suklaasta ja pienenä virpojana haaveilinkin salmiakkimunista. Maitosuklaata en edes pysty syömään, mitä sukulaiseni tosin eivät muista ja suklaalevyjen välitys onkin tuttua puuhaa.

 

suklaasmothie2.jpg

Uusista terveystuotteista innostuvana ja kahvihampaan kasvettua maistoin vahvaa raakasuklaata ja sen jälkeen raakakaakaosta sekä kaakaonibseistä onkin tullut keittiökaappini vakiotavaraa. Raaka-kaakao sisältää nimittäin yli 1200 aktiivista ainesosaa ja peräti 10% sen painosta on antioksidantteja. Mustikkakin häviää tässä suhteessa kaakaolle sisältäen vain kymmenesosan kaakaon antioksidanttimäärästä. Kaikista maailman raaka-aineista raaka kaakao sisältää suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä runsaita määriä rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Se on myös hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomana se sisältää sekä E-  että C-vitamiinia. Kaakaon kuumennus ja perinteinen suklaan valmistus tuhoaakin siten suuren osan  kaakaon vahvoista antioksidanteista.

Raaka-kaakao vaikuttaa aivojemme toimintaan ja hyvän olon tunteisiimme. Kaakao sisältää suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita kuten  tryptofaania, serotoniinia sekä dopamiini. Kun kehomme muodostaa näitä välittäjä-aineita, koemme mielihyvää sekä innostuneisuutta.

Sateen harmaannuttamassa portaikossa viikosta uupunut kehoni huusikin piristystä himoiten kaakaota. Ylös päästyäni teinkin itselleni palkitsevan suklaasmoothien. Joko kaakaon sisältämän dopamiinin myötä tai sitten perinteisessä ruokainnossani innostuin smoothiesta niin paljon, että kirjoitussuoneni rupesivat sykkimään. Kaakaoflowssani sain kuitenkin hillittyä kirjoitusintoni ja uutta energiaa saaneena suuntasin vielä salille. Kaakao sisältämällä terobromiinilla, kofeiinin sukulaisella, on hitaasti piristävä vaikutus ja salilla puntit nousivatkin aiempaan väsymystilaan nähden yllättävän hyvin.

Kaakao on ollut useiden tutkimusten kohde, joiden tuloksilla voi antaa itselleen lisää oikeutuksia herkutteluun. Huippukuntoon.fi -palstalle onkin koottu seitsemän syytä nautintoon. Kaakaon ja yli 70% suklaan on muun muassa todettu laskevan verenpainetta sekä insuliinitasoa parantaen samalla insuliinin toimintaa. Se edistää aivoterveyttä parantaen tarkkaavaisuutta ja muistia. Kaakaon on todettu myös vähentävän väsymyksen oireita.

Suklaisia hetkiä ja kuivia sukkia!

 

Sadepäivän Suklaasmoothie
yhdelle
 
300g mantelimaitoa
50 g pakastettuja banaanin viipaleita
1rkl/5g raakakaakaojauhetta
1rkl/ 5g soijalesitiiniä
20g heraproteiinia (vähälaktoosinen, valkosuklaa pudding, Fast)
(10g cashewpähkinöitä)
(ceylonin kaneli, chili)
 
ravintojakauma
288kcal
20g proteiinia, 29%
24g hiilihydraatteja, 34%
12g rasvaa, 37%

 

(Pähkinöiden poisjättö keventää annosta noin 60kcal)

 

  1. Alkuvalmisteluna pakasta banaanit. Pidän pakastelokerossa aina rasiallista banaanin viipaleita. pakastelokero on oiva paikka banaaneille, jotka alkavat ruskistua pöydällä liikaa.
  2.  Mittaa ainekset sekoittimeen ja sekoita. Halutessasi voit lisä maustaa smoothieta esimerkiksi kanelilla tai chilillä.
  3.  Nautitaan viileänä.

 

 

Lämmittävät chilipatukat

$
0
0

chilipatukka5.jpg

Mahassani murisee. Vilkaisu kellon osoittaa vatsan valitukset aiheellisiksi, kellohan on jo yli yhdentoista, joten virallisen lounasajan sisällä ollaan. No, näinhän olisi ainakin Suomessa, mutta tanskalaisessa toimistossa lounaaseeni on matkaa vielä 120 nälkäistä minuuttia.

Uudessa työympäristössä vallitseekin itselle aivan uudet tavat ja ensimmäisenä päivänä sainkin ohjausta niin kahvilatasoisen espressokeittimen käyttöön kuin arkirutiineihin. Ruokailun ”nokkimisjärjestyskin” tehtiin selväksi – Kahdentoista jäljissä keittiöön valuvat arkkitehdit ja heidän jälkeensä, yhden tienoilla, pöytä on vapaa junioreille. Vanha työkaverini valaisikin minua uudesta tittelistäni, joka oli ehditty toimiston sivuille heti päivittää. Jatkossa juniori sopiikin tekniikankandidaattia paremmin vastaukseksi isälleni, joka maalaisjärkeni puutteessa kyselee nimikkeeni perään.

Toimiston ruokailu järjestys on kuitenkin ymmärrettävä, sillä moni harjoittelija käyttää hyväkseen aamun liukuvaa aikataulua tullen toimistolle vasta hieman ennen kymmentä. Neljän vuoden arkkitehtuurinopiskelun jälkeen oma kellonikin on alkanut jätättää, mutta aamu ihmisiin kuuluun edelleen ja aikaisen aamiaisen myötä maha kaipaa täydennystä vielä aamupäivän puolella.

 

chilipatukka1.jpg

Viikonlopuksi sainkin kaksi kotitehtävää – Laktoosittoman maidon metsästyksen, jotta työpaikan kahvinkeittimestä maidonvaahdottimineen saisin kaiken ilon irti sekä välipalan leipomisen aamupäivän nälkäisiin hetkiin. Yleensä en pidä napostelusta, mutta nyt halusin kuitenkin leipoa jotain pientä, jolla jaksaisin venyttää lounasaikaani iltapäivän puolelle. Viiden päivän ajan, koneen ääressä istuen muhin ideaa välipalapatukoista, kunnes lopulta viikonloppuna kerkesin tehtailla eväitä tulevaa vikkoa varten.

Patukoiden perusmassan muodostavat energiset taatelit ja matelit. Mausteekseen ne saavat endorfiinia eli mielihyvähormonia vapauttavaa raakakaakaota sekä chiliä, joilla on rauhoittavia ja hyvää oloa tuottavia ominaisuuksia. Sopivaa eväästä siis ensimmäisten viikkojen jännitykseen. Pieni ripaus chiliä tuo välipalahetkeen myös muita makuja korostavaa lämpöä.

 

chilipatukka3.jpg

chilipatukka4.jpg

 
Lämmittävät chilipatukat
8 kap
 
80g manteleita
120g taateleita
30g kookosrouhetta
15g/ 3rkl raakakaakaojauhetta
1 tl chilirouhetta
½ tl ceyloninkanelia
½ tl vaniljaa
½ tl himalajan suolaa
2rkl kookosöljyä
 
Ravintoaine jakauma
1 patukka 33g

 

158 kcal
3,4 g proteiinia, 9%
12g hiilihydraatteja, 30%
11g rasvaa, 61%

 

  1. Liota manteleita pari tuntia.
  2. Huuhtele liotetut mantelit ja kuivaa ylimääräinen kosteus käsipyyhkeeseen.
  3. Jauha mantelit monitoimikoneessa tai blenderissä.
  4.  Lisää mantelirouheen joukkoon taatelit ja jatka sekoittamista. Muista tarkistaa ettei taateleihin ole jäänyt kiviä.
  5. Lisää lopuksi kookosrouhe, kaakaojauhe, mausteet ja sulatettu kookosöljy. Sekoita vielä kevyesti. Älä jauha kuitenkaan liikaa ettei kookosrouhe hajoa liian pieneksi.
  6. Painele taikina tiiviiksi matoksi leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, peitä se kelmulla ja nosta jääkaappiin jähmettymään paiksi tunniksi.
  7. Leikkaa levystä haluamasi muotoisia patukoita. Säilytä valmiita patukoita jääkaapissa siten etteivät ne pääse kuivumaan.

 

Viewing all 138 articles
Browse latest View live