Quantcast
Channel: Lily.fi - raakaruoka
Viewing all 138 articles
Browse latest View live

Syyskuun suloisin raakakakku – makua puolukasta ja punajuuresta

$
0
0

Täytyy myöntää, että olen ihan hulluna raakakakkuihin. Kukapa voisi vastustaa kyseisiä luontoäidin voimaa uhkuvia, runsaasti pirteänväristä täytettä pursuilevia leipomuksia? Syksyinnostuksissani halusin kokeilla jotain uudenlaista, joten tällä kertaa täytteeseen päätyivät puolukka ja punajuuri. 

 

Malttamaton herkkusuu leikkasi kakkupalan jo ennen kuin kakku oli täysin hyytynyt. 

"En kyllä usko, että tämä on terveellistä.""Tämä on kyllä parasta kakkua, mitä olen maistanut!" Tällaisia kommentteja saattaa saada kanssasyöjiltä tätä simppeliä terveyskakkua tarjoillessa. Tosiaan kakkuhan ei ole täysin raaka, sillä täytteen punajuuri on kypsennetty. Punajuurta ei oikeastaan kakussa edes maista – se antaa lähinnä vaan ihanan pinkkiä väriä.

Runoilut sikseen, tässä ohje: 

Pohjaan tarvitset: 

  • Noin 2,5 dl tuoreita taateleita
  • 100 g mantelijauhetta
  • 100 g pekaanipähkinöitä
  • Ripaus kristallisuolaa

Täytteen ainesosat: 

  • 300 g yön yli vedessä liotettuja ja valutettuja cashewpähkinöitä
  • 1 kypsennetty punajuuri (kannattaa keittää vähässä vedessä, jottei punajuuren koko väri liukene keitinveteen.)
  • 250 g (tai enemmän, jos haluat puolukkaisempaa) puolukoita
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 0,5 dl hunajaa
  • 1 tl psylliumkuitujauhetta (Ei pakollinen, mutta kakku pysyy paremmin koossa.)
  • Ripaus kristallisuolaa
  • 0,5 dl - 1 dl kookosöljyä

Pohjan teko-ohjeet: 

  1. Leiko taatelit saksilla palasiksi ja laita ne kulhoon.
  2. Murskaa pekaanipähkinät hienoksi muruksi, pienet palaset eivät kuitenkaan haittaa, vaan antavat mukavan suutuntuman.
  3. Lisää pekaanipähkinät, mantelijauhe ja suola taateleiden joukkoon ja vaivaa ainekset käsillä pallonmuotoiseksi massaksi. 
  4. Painele massa leivinpaperoituun, kookosöljyllä voideltuun irtopohjavuokaan. (Itse käytin 20 cm halkaisijan vuokaa) Voit käyttää tasapohjaista kuppia apuna painelussa, jotta pohjasta tulee tasainen. Massaa voi levittää hiukan myös irtopohjavuoan reunoille. 
  5. Laita pohja jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Täytteen teko-ohjeet: 

  1. Laita cashewpähkinät, punajuuri, puolukat, hunaja, sitruuna ja suola kulhoon ja survo sauvasekoittimella muutaman minuutin ajan, kunnes seos muuttuu tasaiseksi. Jos olet onnekas, ja sinulla on korkeatehoinen blenderi, voit käyttää myös sitä. 
  2. Ripottele joukkoon psylliumkuitujauhe ja vesihauteessa sulatettu kookosöljy. Hurauta seosta vielä pari kertaa, jotta juuri lisätyt ainekset sekoittuvat kunnolla täytteeseen.
  3. Maistele, miellyttääkö maku. Voit lisätä hunajaa, puolukoita tai sitruunaa tarpeen mukaan.
  4. Kaada seos pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään. Täyte on tekovaiheessa vielä aika löysää, mutta se hyytyy kylmässä. 
  5. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia ennen syömistä. Parhaan tuloksen saat jättämällä kakun yön yli jääkaappiin. Jos olet oikein malttamaton, voit pikahyydyttää kakun pakastimessa. Siinä kuluu noin pari tuntia. 

Raakakakku

Kakun koristeluun käytin granaattiomenan siemeniä, kehäkukan lehtiä, sekä keto-orvokkeja. Suloista silmänruokaa!

 


Violetti, väri luovuuden

$
0
0

mustikkasmoothie3.jpg

Syömämme ruoka heijastelee ulkokuortammekin syvemmälle. Sillä, mitä syömme, on vaikutusta älykkyyteemme, muistiimme, mielialaamme sekä unen laatuumme. Viimeviikkojeni ravinto on ollut sävyltään melko violettia välipalojeni ollessa marjaisia vihersmoothieita. Violetit marjat ja luumut ovat kuitenkin hyvää purtavaa iltapäivän väsyneisiin hetkiin, jolloin luovuus tuntuu olevan hukassa, sillä violettiin kätkeytyvä koliini edistää juurikin kadokdoksissa olevaa luovuutta.

Kesällä selailin Kaisa Jaakolan kirjoittamaa kirjaa Taikinasta Teräkseksi ja huomioni osui ruuan ravinteista kertovaan lukuun, jonka myötä tulin entistä tietoisemmaksi ruuan ja ravinteiden näkymättömistä vaikutuksista. Edellä mainitsemaani koliinia tarvitaan asetyylikoliinin muodostukseen, jota puolestaan tarvitaan tiedonkäsittelyyn, muistin toimintaan, hyvän reaktiokyvyn ylläpitoon, luovuuteen ja lihasten toimintaan. Sen puutteen voi havaita himona rasvaisia ruokia kohtaan, muistiongelmina, keskittymishäiriöinä ja suun kuivumisena. Asetyylin tuotantoa voi tukea käyttämällä koliinia, DHA-rasvahappoja, astyyli-L-karnitiinia sekä lesitiiniä ravintolisinä, mutta sitä voi poimia myös ravinnosta. Järjestykseen ja listojen laatimiseen tykästyneenä jaankin eteenpäin kirjasta muistivihkooni kirjaaman listan ruoka-aineista, jotka edistävät asetyylikoliinin tuotantoa.

 

Asetyylikoliinin tuotantoon
kananmunat
kaviaari
mäti
fava-pavut
kalat
tummat viinirypäleet ja muut tumman violetit hedelmät
mustikat ja mustaherukat
geenimanipuloimaton soijalesitiini
juusto
valkokaali, kukkakaali, parsakaali, ruusukaali
mantelit
appelsiini

 

mustikkasmoothie1.jpg

Itselleni mielenkiintoiseksi ravintoaineeksi huomasin myös dopamiinin, sillä se lisää itsevarmuutta, aloite- ja riskinottokykyä sekä motivaatiota. Se lisää myös ikääntymistä hidastavan ja rasvaa polttavan kasvuhormonin sekä sukuhormonien eritystä. Toisin sanoen, jos sen taso putoaa liian alas väsähdämme. Dopamiini yhdistetään lisäksi mielihyvään ja erilaiset addiktiot ja itsensä palkitsemisen tarve voivatkin liittyä alhaiseen dopamiinitasoon. Dopamiinin rakennusaine on tyrosiini, jota voimme napata asetyylikoliinin tavoin ravinnostamme.

 

Dopamiinin tuotantoon
nauta
lammas
hirvi, poro ja muu riista
kalat
kalkkuna
avokaado
kahvi
kurpitsansiemenet
pinjansiemenet
mustasilmä-ja pintopavut
raejuusto

 

Luovuuden ja itsevarmuuden lisäksi ruoasta voi tankata rauhoittavia aineksia. Tariini ja glutamiini toimivat ahdistusta lieventävän ja rauhallisuutta luovan GBAN:n raaka-aineina. Matala GABA-taso voi aiheuttaa ahdistusta, hiilihydraattihimoa, tärinää, hyperventiloimista, levottomuutta, jännittyneisyyttä, epänormaaleja hajuaistimuksia ja verenpaineen nousua. Ravintolisistä tauriini, gulatamiini, teaniini, NAC, magnesiumtauraatti, -glyinaatti tai -malaatti ja B6-vitamiini tukevat GABA:n tuotantoa. Jos päivällä vatsassasi parveilee perhosia tai koet itsesi ahdistuneeksi iltasella kannattakin syödä ruokia, jotka auttavat nostamaan elimistösi GABA -pitoisuutta.

 

GABA:n tuotantoon
riisi
peruna
banaani
riisilese eli tocotrienois
parsakaali
sitrushedelmät
täysjyväviljat
linssit
pähkinät
sisäelimet

 

Nyt sitten vain kokoamaan lautaselle rutkasti  itsevarmuutta ja parempaa muistia. Luovempaa viikonalkua seuraavan mustiikasmoothien myötä.

 

mustikkasmoothie2.jpg

 
Basilikainen mustikkasmoothie
yhdelle
 
50g romaine tai tammenlehti salaattia
20G basilikaa (2-3 kourallista)
1,5-2dl vettä
200g pakastettuja mustikoita
20g heraproteiinia (vähälaktoosinen vanilja, foodin)
5G/ 1-2 tl soijalesitiiniä
10g manteleita (noin 10 kappaletta)
 
ravintoainejakauma
271 kcal
21g proteiinia, 32%
18g hiilihydraatteja, 28%
11g rasvaa, 40%

 

  1. Mittaa ainekset kannuun ja sekoita. Jos pidät rosoisemmasta tekstuurista, ruokaisammasta tunteesta suusta ja lusikoitavasta smoothiesta, lisää mantelit sekoittimeen vasta muun massan ollessa valmista.
  2. Smoothiehen saa useita variaatioita tai lisä makeutta lisäämällä puolikkaan banaanin ja/tai korvaamalla veden mantelimaidolla. Lisä annon hiilihydraatteja voi olla tarpeen treenin jälkeiseen välipalaan tai fyysisesti raskaaseen päivään. Molempien herkkujen lisäys kasvattaa kalorisaaliin 351kcal:iin.
  3. Nautitaan kylmänä.

 

mustikkasmoothie4 copy.jpg

 

Luksus lauantai - Kookoslettuja kuningatarhillolla

$
0
0

kuningatar7.jpg

Viikonloppu – Olin melkein jo unohtanut olemassaolosi.

Sitten neljään vuoteen voin kutsua lauantaita ja sunnuntaita virkistäväksi viikonvaihteeksi. Opiskellessa päivät menettävät merkityksensä ja koulun harjoitustyö on jatkuvaa ajatustyötä. DL:nien painaessa päälle viikonloput muuttuvatkin mielessäni tehokkaaksi työskentelyajaksi, jolloin on aikaa hoitaa viikolla kertyneet rästit eikä aikaa kulu edes laitokselle raahautumiseen ja siellä epätoivoisiin tulostusyrityksiin. Monesti vielä pyjama päällä olenkin ensitöikseni aamulla aukaissut tietokoneelta Cadin ja aamukahvin parissa, unisessa pöpperössä, orientoitunut piirustusohjelman neonväristen viivojen vilskeeseen.

Kalenterin pyhäpäivät kokevat myöskin saman inflaation menettäen lukuvuoden aikana täysin merkityksensä. Uppoutuneena työhöni kadotan usein ajantajuni, mutta onneksi äiti pitää huolen, etten seiso maha kurnien, tyhjien kauppakasien kanssa, marketin oven edessä, vaan hänen soittonsa rikkoo kuplan ympäriltäni ja palauttaa minut hetkeksi ympäröivän yhteiskunnan normaaliin päiväjärjestykseen.

 

kuningatar5.jpg

Toimistoharjoittelun alkaessa odotinkin loppuviikon hetkiä, jolloin itselle voi esittää kysymyksen, mitäs tekisin. Varmasti syksymmällä joudun myös viikonlopputöihin, sillä Dorte Mandrup arkkitehdeillä harjoittelijat työskentelevät pääasiassa kilpailujen ja pienoismallien parissa, joilla on tiukat aikataulut. Nyt minun on kuitenkin turha miettiä liiaksi tulevaa, vaan nautin näistä vapauden hetkistä.

Työpäiväni toimistolla ovat olleet ensimmäisestä viikosta lähtien melko pitkiä ja raskaita, joten viikonloput hengähdystaukoineen ovat tullut enemmän kuin tarpeeseen. Ensimmäisen työviikonjälkeen olin kirjaimellisesti aivan naatti. En voinut kuvitellakaan tekeväni mitään suurta ponnistusta vaativaa, jopa puhuminen tuntui liian monimutkaiselta. Huomaisin myös viimevuonna aloitettuani uudessa koulussa väsyväni normaalia helpommin ja tarvitsevani täysin omia hetkiä. Uudessa ympäristössä oman ajan tarve on kuitenkin ristiriidassa sosiaalisten kontaktien luonnin kanssa ja poistuminen omalta mukavuusalueelta imee minusta hirveästi energiaa. Tanskassa lisälastia päivän rasitukseen tuo myös vieraan kielen puhuminen. Aivoni kun tuntuvat kulkevan hidasta polkua suomen ja ruotsin kautta englantiin ja nyt mukaan kuvioihin on hiipinyt myös tanska. Lomailu Suomessa kangisti kielitaitoani, mutta pikkuhiljaa se onneksi alkaa palailla ja vielä kun saan vireystasoni kohdilleen kieleni jälleen notkistuu.

 

kuningatar3.jpg

Syksymmällä aion varmasti käyttää vapaani kulttuurin imemiseen, mutta nyt olen nautiskellut viikonlopuista keittiön puolella sekä tuulettanut ajatuksiani vielä hetken kaupungissa olevien suomalaisten ystävien kanssa. Rakastan rauhallisia aamuja ja erilaiset letut ja pannukakat tuvat niihin pientä luksusta. Ruokakaupassa törmäsin vielä viimeisiin vadelmiin ja aamulla minua odottikin kuninkaallinen herätys. Olin tehnyt illalla kaappiin valmiiksi tuorehilloa chiasta, mustikoista ja vadelmista. Hillo kruunasi täydellisesti herkullisen kookosletun ja alun rentouttavaan viikonloppuun.

 

 

KUNIGATAR.jpg

 

tuoreKuningatarhillo
 
150g vadelmia
150g mustikoita
20g/ 2 rkl chia-siemeniä
2tl hunajaa tai avagesiirappia

 

  1. Murskaa haarukalla tuoreet marjat. Jos käytät pakasteita anna niiden sulaa ennen käyttöä.
  2. Sekoita joukkoon chia-semenet ja makeutta antava hunaja taikka avagesiirappi
  3. Anna hillon jähmettyä ja maustua muutama tunti tai yö jääkaapissa.
  4. Hillo säilyy hyvänä jääkaapissa kannellisessa lasipurkissa noin viikon.

 

Kookoslettu
yhdelle
 
2 kananmunaa
10g/ 1 rkl kookosjauhija
20g/ 3 rkl kookosmaitoa
5g/ 1rkl heraproteiini (vähälaktoosinen vanilja, foodin)
5g /1tl kylmäpuristettua kookosöljyä
½ tl vaniljaa
1/3  tl ceylonin kanelia
himalajan suolaa
(1/4  tl leivinjauhetta)
 
Päälle
tuorekuningatarhilloa
vadelmia
(rahkaa)
 
Ravintojakauma
yksi lettu ilman päällisiä
265 kcal
14g proteiinia, 29%
2,7g hiilihydraattia, 6%
14g rasvaa, 65%

 

  1. Vatkaa munat vaahdoksi.
  2. Sekoita vaahdon joukkoon kookosmaito sekä –jauhot, mausteet ja vaniljainen heraproteiini. Proteiinijauho ei ole välttämätön, mutta tällöin voit lisätä taikinaan enemmän aitoa vaniljajauhetta sekä hitusen hunajaa tai muuta makeutusta, sillä kookosjauhossa on perinteisiä jauhoja ”kitkerämpi” maku.
  3. Lisää lopuksi taikinaan osa kookosöljystä. Itse kaapaisen jähmeää kookosöljyä metalliseen lusikkaan ja asetan lusikan paistinpannulle. Öljy lusikassa sulaa samalla kun pannu lämpenee pannukakkua varten. Kaada vajaa puolet sulaneesta öljystä taikinaan ja loput paistinpannulle. Sekoita kookosöljy taikinaan ja paista pannulla hiljalleen keskilämpötilassa.
  4. Jos haluat letusta pannukakkumaisen voit lisätä taikinaan ruokasoodaa.
  5. Lettu on valmis kun taikina on hyytynyt ja se on helppo siirtää tarjoiluastialle. Letun tai kuohkeamman pannukakun voi jättää keskeltä aavistuksen pehmeäksi.

 

 

Omenainen vihersmoothie – Taistelu arjen happokuormaa vastaan

$
0
0

omenavihersmoothie1 copy.jpg

Vihreät herkkuni ovat piiloutuneet viimeaikoina violettiin viittaan, mutta nyt purnukassa on puhdasta vihreää. Vihersmoothien mieltää helposti kesäisen raikkaaksi, mutta eihän se kesä vielä kovin kaukanakaan ole. Eilen sain jopa nauttia salaattilounaasta auringonpaisteiselle terassilla Kööpenhaminan italialasikortteleiden kätköissä, tänään taas pidellessäni sadatta sisätiloissa. Osoitus hiipivästä syksystä on kuitenkin punaposkiset omenat, joista voi maistaa menneen kesän lämmön tuntien tulevan koleuden. Omenat sopivatkin satokauden aineksina oivasti vihersmootieihin, joita ei kannata unohtaa näin syksylläkään, jolloin taistelu arjen happokuormaa vastaan vasta alkaa.

Altistumme hapoille päivittäin omiemme valintojemme sekä elinympäristömme kautta. Runsas viljojen, lihan ja sokerin syönti sekä happopitoisten juomien juonti lisäävät elimistön happovastetta, joka modernissa elämässä joutuu muutenkin koville. Valitsemamme ruuan ja juoman lisäksi kiire, stressi ja negatiiviset tunteet sekä liian vähäinen uni heiluttavat pH-tasapainoa happamaan suuntaan. Tasapainotilaa rikkovat myös pinnallinen hengitys, sateinen kaupunki-ilma sekä liian vähäinen puhtaassa luonnossa oleilu.

Runsaasti urheilevilla, myös liikunta aiheuttaa elimistöön stressitilan, jolloin elimistön pH-tasapaino muuttuu hetkellisesti negatiiviseksi. Elimistö korjaa tilanteen itsestään, mutta sen työtä voi helpottaa ruokavalion ja rentoutumisen avulla. Kaisa Jaakkola teoksessaan Hormonidieetti onkin kattavasti luetellut emäksiset ruoka-aineet, joilla voi karkottaa elimistöön kertyneitä happoja.

 

omenavihersmoothie6.jpg

 
Emäksiset kasvikset
kaalit, parsakaali, lehtikaali ja tankoparsa
pinaatti, persilja ja salaatit
idut
levät
avokado
vehnä- ja ohranoras
selleri
herne ja endiivi
soijapavut
sipulit, valkosipuli, ruohosipuli ja purjosipuli
kurkku
tomaatti
kesäkurpitsa
munakoiso
retiisi
punajuuri
porkkana
artisokka
omena
sitruuna ja lime
greippi
kookos

 

Muista emästä lisääviä ruoka-aineita
vuohenmaito
raakamaito
mausteet
öljyt esim. avokado-, kookos-, pellavaöljy
tattari
quinoa
speltti
linssit
mehiläisen siitepöly
kurpitsansiemenet
pellavansiemenet
auringonkukansiemenet

 

Jaakkola selittää, että elimistö pitää pitkään kiinni terveydelle välttämättömästä happo-emästasapainosta neutraloiden hapot emäksisten aineiden avulla. Mikäli emäksiä tuottavia aineita ei ole saatavilla ravinnosta, keho käyttää hyväkseen elimistön emäs- eli mineraalivaroja. Pitkäaikainen ja liiallinen happokuorma voikin siis vaikuttaa vaurioittavasti luustoon, hiuksiin, kynsiin, ihoon, hampaisiin, rustoon sekä muihin kudoksiin, kun tasapainotilaan pyrkivä elimistö ”lainaa” niiden mineraalivaroja.

Happamuudesta aiheutuvia ongelmia ovat diabetes, osteoporoosi, epäpuhdas iho, hapaiden reikiintyminen, pääsäryt, ärtynyt suoli ja vatsaongelmat, närästys, vatsahaava, väsymys, nivelongelmat sekä jäykkyys. Happamuus vaikuttaa ravinteiden imeytymiseen sekä hormonitasapainoon lisäten stressihormoni kortisolin eritystä. Happamassa elimistössä myöskin rasva varastoituu kehon ongelmakohtiin samalla kun hapot heikentävät lihaskudoksen rakentumista.

 

omenavihersmoothie2 copy.jpg

Kuinka kiireisessä arjessa kamppailla happokuormaa vastaan? Helppo keino on tasapainottaa jokaista ateriaa yllä listatuilla vihanneksilla, marjoilla taikka hedelmillä. Myöskin aterioiden suunnittelu etukäteen hillitsee yllättäviä sokerihimoja ja eihän se iltapäivän nälkä milloinkaan varsinaisesti yllätä, vaan ainahan se sieltä ilmestyy. Useasti valmistan aamulla vihersmoothieta lasiseen ja kannelliseen purkkiin, joka on helppo kuljettaa töihin iltapäivää vartoamaan. Tämänkertainen purnukka pursuaa elimistön rakastamia emäksiä – pinaattia, avokadoa, sitruunan mehua ja niitä syksyn omenoita. Annokseeni laitan aina myös heraa, joka kätevästi täyttää proteiinin tarpeeni, sillä pyrin joka ateriallani syömään jotakin proteiinipitoista. Smoothie-ohjeesta voikin jättää proteiinilisän pois, jos puuttuvat ravintoaineet nappaa jostakin muusta lähteestä, vaikka kananmunista taikka rahkasta, joka myöskin sopii osaksi smoothieta.

 
Omenainen vihersmoothie
yhdelle
 
1- 4dl vettä
75g pinaattia
2kpl ”kotimaista” omenaa n. 200g kuorineen (tanskalaista)
50g / ½ avokadoa
20g heraproteiinia (vähälaktoosinen vanilja, foodin)
1-2tl raastettua inkivääriä
½ sitruunan menu

 

Ravintojakauma
270kcal
20g proteiinia, 31%
18g hiilihydraatteja, 27%
12g rasvaa, 42%

 

  1. Mittaa ainekset ja sekoita. Nesteen määrää muuntelemalla vaikutat paksuuteen, itse jätän smoothieni lusikoitaviksi.
  2. Nauti heti tai pakkaa mukaan iltapäivän varalle.

 

Lillebrors kanonføde –Paleot proteiinipatukat

$
0
0

ppp-1.jpg

Sodan! Det er en deligt lyd inde i mit hoved og jeg næsten danser i mit små køkken. Jeg har endelig fundet noget nyt!

Viikonloput ovat minulle usein eväiden valmistusta arkipäivän kiireisiin. Isommista ruokasatseista voi helposti pakata lounaita alkuviikoksi. Työpaikan yöhäsien ruokajärjestyksen myötä minulle on syntynyt myös aivan uusi viikonloppurutiini – välipalojen leivonta.

 

ppp-2.jpg

Ennen kuin Suomesta tilaamani vähälaktoosinen heraproteiini jauhe saapui perille Tanskan osoitteeseeni ostin kokeiksi pussillisen riisiproteiinia. Riisiproteiinijauhe on valmistettu tummasta riisistä ollen täysin kasvisperäinen proteiinin lähde. Sen proteiinipitoisuus on yli 80% sisältäen kaikki välttämättömät aminohapot. Sata grammaa Plantageforcen vaniljaista riisiproteiinia sisältää 362kcal, joista proteiineja 82,3g, hiilihydraatteja 4,8g ja rasvaa 2,7g. Täysin kasvisperäisenä ja hyvin imeytyvänä riisiproteiini on hyvin allergiaystävällinen soveltuen niin laktoosittomaan kuin täysin vegaaniseenkin ruokavalioon.

Lupaavalta kuulostavan laktoosittoman jauheen käyttö on kuitenkin ollut minulle ongelmallista, sillä omaan makuuni riisiproteiini muuttaa smoothiet liian jauhoiseksi ja erinäisten kokeilujen myötä käsi on lopulta päätynyt koukaisemaan proteiinilisät tutusti herasäkistä.

 

ppp-3.jpg

Nyt löysin kuitenkin tanskalaisen Thomas Rode Anderssenin kirjasta Palæo – Stenalderskost & Træning riisiproteiinilla toimivan proteiinipatukka reseptin. Tanskankielisen kirjan luvussa en ole vielä kerinnyt alkusanoja hirveästi pidemmälle, mutta takasivun reseptin olen kuitenkin jo omaksunut pienin muutoksin omakseni. Alkuperäisellä ohjeella ruokkisi koko luolaperheen ja niinpä oman annokseni onkin vain kuudesosa suuresta taikinasta. Ohjeessa lupaillaan patukoiden säilyvän hyvinä jääkaapissa viikon verran. Tästä minulla ei ole kokemusta, sillä patukkani katosivat vinhaa vauhtia jääkapinhyllyltä. Toisesta satsista minun olikin pakko antaa ystävälleni osa, jotten hotkisi kaikkia aivan itse. Tällä tavoin tuli kuitenkin todistettua, että leipomukseni maistuvat myöskin hieman vaativampiin suihin. Suklainen proteiinipatukka upposi kehuin myös ystäväni nirsomman puoliskon suihin.

 

ppp-4.jpg

 
Lillebrors kanonføde
8-10 kap
 
50g kuivattuja luumuja
25g liotettuja manteleita
25g mantelijauhoo
35g vähärasvaista kookosjauhoa
35g kurpitsan siemeniä
35g rusinoita
35g liotettuja cashewpähkinöitä
35g riisiproteiinia
20g raakakaakaojauhetta
40g kaakaovoita
7g kylmäpuristettua kookosöljyä
½ tl himalajan suolaa
 
Ravintojakauma
1kap (1/8 taikinasta), 43g

 

194kcal
8,6 g proteiinia, 17%
11g hiilihydraatteja, 22%
14g rasvaa, 61%

 

  1. Alkuvalmisteluina liota pähkinöitä pari tuntia ja vuoraa pieni irtopohjavuoka leivinpaperilla.
  2. Helpottaaksesi leivontaa ”tv-kokkailu” on paikallaan eli mittaa kaikki aineet valmiiksi. Mittaa luumut, rusinat ja kurpitsansiemenet omiin astioihinsa. Manteli-, kookos-, riisiproteiini. ja raakakaakaojauhon sekä suolan voit mitata samaan astiaan, joka toimii samalla lopullisena sekoitusastiana. Rasvat kannattaa heti mitata lämmitystä kestävään kulhoon.
  3. Sulata rasvat vesihauteessa.
  4. Laita luumut sekoittimeen ja sekoita ne aivan hienoksi massaksi. Voit lisätä jo tässä vaiheessa sulanutta kookosöljyä jottei luumut takerru tyystin teriin kiinni.
  5. Lisää rusinat  ja liotetut cashewpähkinät sekoittaen hienoksi.
  6. Lisää lopuksi sekoittimeen liotetut mantelit ja kurpitsansiemenet ja sekoita nopeasti jättäen massa rakeiseksi.
  7. Sekoita lopuksi käsin yhteen muut kuivat aineet, pähkinähedelmämassa ja sulatetut rasvat. Tarkista suolan määrä maistamala.
  8. Kumoa taikina irtopohjavuokaan ja painele se tiiviiksi matoksi vuoan pohjalle.
  9. Siirrä taikina jähmettymään jääkaappiin yön yli.
  10. Aamulla jähmettyneet levyn voi jakaa mieleisiinsä paloihin kääriä ilmatiiviisti alumiinifolioon.

 

 

 

 

 

Tervehdys lokakuu – Mausteiset inkivääripallot

$
0
0

inkivääripallot2.jpg

Lokakuu – syyssateiden ja –myrskyjen sekä pimenevien iltojen aikaa. Ei kuullosta kovinkaan imartelevalta luonnehdinnalta, mutta himmenevät auringonsäteet tuovat mukanaan jotain hyvääkin, sallitun fiilistelyn talvisin ja lämmittävin maustein. Italialainen ystäväni sen jo edellisenä sunnuntaina suustaan lipsauttikin – 88 yötä. Aivan vielä en itse kalenterista ruksaa päiviä, mutta aikamoisena tonttuna kuivakaapista olen jo hivuttanut esille vaniljan, kardemumman, kanelin ja inkiväärin sekä agavesiirappin, mantelit, rusinat ja taatelit.

Edellinen herkullinen listaus toimii karkeana raaka-aineluettelona mausteisille inkivääripalloille, jotka valmistuvat käden käänteessä tehokkaan sekoittimen avulla. Erityisesti inkivääri lämmittää niin kehoa kuin mieltä. Maustepallot tuovatkin lämpöä viluisten iltojen teehetkiin sekä lämmintä mieltä pieniin taukoihin keskellä työpäivää.

 

inkivääripallot3.jpg

Aasiasta kotoisin oleva inkivääri on perinteiseen kiinalaisen lääketieteen perusrohdoksia. Inkivääri sisältää liudan ainesosia, joilla on tulehduksia ja kipua lieventäviä vaikutuksia. Sen sanotaan tepsivän niin vatsavaivoihin, kuukautiskipuihin kuin reumaan. Tulehdusten vastaisten ja antioksidanttisten ominaisuuksien myötä inkivääri onkin oiva lisä ruokavalioon flunssakauden alkaessa. Kuuma inkiväärijuoma helpottaakin flunssaisen tukkoista oloa.

Lääketieteellisten ja tukalaa oloa helpottavien ominaisuuksien lisäksi inkiväärillä on kehoa puhdistavia ja viilentäviä ominaisuuksia. Inkiväärin kerrotaan parantavan verenkiertoa, poistavan nestettä ja vähentävän turvotusta. Inkivääri laajentaa verisuonia edistäen verenkiertoa ja lisäten hikoilua, mikä viilentää ihoa. Lisäksi inkivääri vaikuttaa myös aineen vaihduntaan. Se lisää lihaskudosten hapenkäyttöä polttaen elimistöstä enemmän kaloreita sekä suurentaen maitohappojen tuotantoa lisäten elimistön rasvanpolttoa.

Seuraava inkiväärillä iloitteleva resepti sopiikin tulevan viikonloppun herkuhetkiin ja jos jotain siitä jää jäljelle, voi ne napata seuraavalla viikolla töihin hyvänmielen eväiksi. Lämpimämpää lokakuun alkua.

 

inkivääripallot1.jpg

 

Mausteiset inkivääripallot
15-20 palloa
 
120g manteleita
40g taateleita
40g rusinoita
1tl kardemummaa
1tl vaniljaa
1 tl kanelia
2-3 tl inkivääriä raasteena tai jauheena
2tl agavesiirappia
 
pinnalle
inkiväärijauhetta
 
ravintoainejakauma
1 kap 11g  50kcal
1,6g proteiinia 13%
3,4g hiilihydraatteja 27%
3,3g rasvaa 60%

 

  1. Liota manteleita yön yli.
  2. Kaada manteleista liotin vesi pois ja painele ylimääräinen vesi pois talouspaperilla
  3. Sekoita kaikki ainekset hienoksi massaksi tehosekoittimella.
  4. Pyörittele massata pieniä palloja. halutessasi voit kierrittää ne inkiväärijauheessa. Jos pelkkä jauhe maistuu suuhusi liian vahvalta voit lisätä se sekaan vaikka kookossokeria.
  5. Laita pallot laakealle lautaselle ja anna niiden vetäytyä jääkaapissa pari tuntia. Säilytä valmiita herkkupalloja jääkaapissa, josta voit niitä noukkia tarjolle taikka suuhusi tarpeen vaatiessa.

 

Tuorepuurohurahdus (ja asiaa marjoista)

$
0
0

IMG_7713.jpg

Olen joissain asioissa ihan ajan hermolla, joissain taas aivan myöhässä. Kun pari vuotta sitten alettiin kouhkata tuorepuuroista, ajattelin:

Hipit syököön kylmää kaurapuuroa, minä syön aamuisin avokadoleipiä.

Viime kesänä söin kuitenkin usealla eri brunssilla aika hyvää tuorepuuroa ja aloin myöntymään sille, että ehkä olin ihan vähän väärässä. Ja että ehkä olisi kiva syödä joskus muutakin aamupalaa kun iänikuinen kaksi ruisleipäpalaa avokadolla ja mustaherukkasmoothie.

IMG_7724.jpg

Eka tuorepuurokokeilu näytti sammakonkudulta vessanpöntössä, jonne se päätyi, koska siitä tuli hirveää liisteriä. Aika helposti kuitenkin opin oikeat mittasuhteet. Nykyisin sekoitan ainekset illalla valmiiksi jääkaappiin turpoamaan ja lisään aamulla päälle vain hedelmät, marjat ja pähkinät.

Perusohje:

2dl nestettä (itse käytän paljon Oatlyn kauramaitoa, ihan nätin pakkauksen ja sen vuoksi, ettei atooppinen ihoni oikein kestä maitotuotteita. Myös mantelimaito, soijamaito käyvät tähän hyvin. Ja varmasti ihan se tavallinen maitokin)

1-2 rkl Chia siemeniä (Terveysvaroitus: Chia siemen sisältää n. 40 % kasviöljyjä, arviolta 20 % proteiineja eikä yhtään kolesterolia. Siemen koostuu merkittävistä määristä kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja (A, B1, B2, B3), lisäksi mineraaleja kuten kalsium, rauta, sinkki sekä Omega-3 pitoisuus, jota on enemmän kuin kalassa tai muissa jyvissä tai siemenissä.) Jotkut lähteet suosittelevat siemenien päiväannostukseksi yhtä ruokalusikallista, itse syön joskus jopa kaksi. Lisätietoa suosituksesta ja sen pienestä epäloogisuudesta mm. täältä.

Vajaa 1dl kaurahiutaleita tai pikapuurohiutaleita (Itse suosin pikapuurohiutaleita, jotta puuron rakenteesta tulee parempi. Kaurahiutaleet eivät liukene ihan yhtä nätisti, mutta maussa tuskin on eroa.)

+ 1rkl marjajauhetta, esim. Berryfect. (Yksi ruokalusikallinen marjajauhetta vastaa 1dl tuoreita marjoja. Marjajauheella voi siis korvata tuoreet marjat tai käyttää niiden lisänä)

Sekoita kulhossa, mausta hyppysellisellä Himalajasuolaa, kardemummaa ja kanelia. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi ja yön yli

IMG_7712.jpg

Lisää päälle:

Hedelmiä: esim. puolikas banaani pilkottuna, omena tai päärynä siivutettuna

Mitä tahansa marjoja (Marjojen terveyshyödyt ovat varmasti kaikille tuttuja, mutta jos käytät pakastemarjoja, kuten minä, muista tämä: marjapakasteet tulee sulattaa nopeasti, jotta marjojen C-vitamiinia tuhoutuisi mahdollisimman vähän ja marjojen rakenne pysyisi hyvänä. Sulata marjat siis mieluiten nopeasti mikrossa.)

Pähkinöitä, manteleita, pikottuja kuivahedelmiä, marjarouheita, mitä tahansa kaapista löytyy.

IMG_7718.jpg

Kaksi omaa suosikkiyhdistelmääni:

Kauramaito, chia, kaurahiutaleet, mustaherukkajauhe + kardemumma, kaneli + mustikat, banaani, mantelit.

Mango-kauramaito, chia, omenakanelipikapuurohiutaleet + kardemumma + omena, puolukat, karpalojauhe + pähkinät, pilkotut kuivatut aprikoosit.

Ja se tärkein asia: Kun lisää puuroannokseen tarpeksi lisukkeita (kuten esim. pähkinät, joissa on tietysti proteiinia, nälkä pysyy poissa kyllä lounaaseen asti).

IMG_7722.jpg

IMG_7711.jpg

IMG_7715.jpg

IMG_7720.jpg

Avokadoleivät eivät kyllä ole kadonneet ruokavaliostani mihinkään. Syön niitä nykyisin iltaisin.

Mutta: jos sulla on vieläkin parempi puuro-ohje, kerro se mulle! Olen asiassa vielä ihan aloittelija.

-----

Berryfect -jauheet sain testiin Sugar Helsingiltä. Lisätietoa jauheista täältä.

-----

I have a new addiction: raw porridge.

2.0

$
0
0

blogi.rawblu.jpg

Jatkoin raakakakkukokeiluja. Kannatti. Tätä tein myös vielä Suomessa ollessani, ja kyllä harmittaa ettei täällä Pariisissa ole koneita tollasten valmistukseen. Lusikka ja kulho eivät tähän riitä; sinulla täytyy olla vähintään tehokas monitoimikone, Vitamix tai joku muu joka murskaa - ja lujaa.

Parasta tässä kakussa on se että makua voi muunnella mielen mukaan. Voit lisätä mitä tahansa lempimarjaasi / -hedelmää, tehdä suklaisen version kaakaolla tai lakritsisen lakritsipulverilla (Urtekram- merkiltä löytyy Suomesta). Kerroksia voi olla kuinka monta tahansa, mutta suosittelen pitämään makuparit silti melko simppelinä. Tässä mustaherukkaa ja "valkosuklaata".

blogi.rawblu1.jpg

Raakakakku 2.0

Pohja:
125 g pekaanipähkinöitä
n.1 dl kaurahiutaleita
2,5 dl taateleita
iso ripaus sormisuolaa

Kreemi:
500g cashew-pähkinöitä liotettuna (mitä pidempään, sitä pehmeämpää ja parempaa)
0,6 dl kookosöljyä
1-2 dl vettä
1 sitruunan mehu
1 tl vaniljaa
0,5 dl hunajaa (lisää jos pidät makeasta)
ripaus suolaa
4 pehmeää taatelia (jos ostat kuivattuja, liota pari tuntia vedessä)
+ 200g mustaherukoita (jos pakastettuja, sulata kunnolla)

>> Tee pohja sekoittamalla kaikki ainekset monitoimikoneessa. Älä sekoita liikaa, pohja on hyvä jos siinä on vähän "sattumia". Pistä jääkaappiin odottamaan.

>> Lisää kaikki täytekreemin ainekset paitsi mustaherukat monitoimikoneeseen ja surauta tasaiseksi. Aloita yhdella dl vettä, mutta lisää jos seos tuntuu liian paksulta - saa olla melko juoksevaa, kulhosta helposti kaadettavaa. Tarkista taas maku ja lisää tarvittaessa sokeria/suolaa/vettä yms. 

>> Kaada puolet kreemistä pohjan päälle. Jatka lopputäytteen tekemistä lisäämällä monitoimikoneeseen mustaherukat ja aja tasaiseksi. Kaada tämä seos valkoisen kerroksen päälle. Pistä pakkaseen pariksi tunniksi (jos et aio pakastaa kakkupaloja myöhemmin) ja ota pois parikymmentä minuuttia ennen tarjoilua. Säilyy muutaman päivän jääkaapissa - mikäli sitä jää jäljelle.

blogi.rawblu2.jpg

Ainiin, niistä pähkinöistä vielä. Jaksakaa liottaa, mieluiten yön yli. Tein mokan aluksi ja uhosin liottamalla vaivaisen tunnin - tyhmä idea. Pähkinästä ei tullut kermaista "jogurttia", vaan paakkuista ja karkeaa mössöä. Kipaisin lähikauppaan, ostin uudet ja menin nukkumaan vihaisena. Joten antakaa niiden ainesten lepäillä tarpeeksi kauan vaikka himottaisikin alkaa heti surauttelemaan kakkuja.

Ihanan Marian ohjeista luin myös, että kakku kannattaa leikata pakastettuna. Paloista tuli kauniita ja tasaisia, suosittelen. Maria Lönnqvistiltä on ilmestynyt myös uusi raakakakkukirja jonka aion mennä ostamaan heti Suomeen palattuani. Hymy Raw Foow caféssa voi maistella näitä kakkuja jos haluaa mennä valmiille.

blogi.rawblu3.jpg

Repäisin vielä pari villimintunlehteä vanhempien takapihalta. Bon ap' !

 


pousse pousse.

$
0
0

La cuisine crue. Eli raakaruokaa ranskalaisittain. Pääsin vihdoin käymään Pousse Pousse- ravintolassa, joka on Pariisin ensimmäinen raakaruokaravintola. 9. kaupunginosassa (5, Rue Notre-Dame-de-Lorette) sijaitseva pieni ravintola sattui sopivasti Montmartren päiväreissuni päätteeksi, ja nälkäisenä astelin sisään.

image.jpg

Valitsin päivän kolmesta menuvaihtoehdosta L'assiette cruen.

image.jpg

Millefeuille eli tuhatlehti-leivos punajuuresta, linsseistä, siemenistä, pähkinöistä ja vihanneksista. Lisäksi oli punajuurihummusta ja kaalisipsejä.

image.jpg

Sivusalaatista löytyi kurkkua, salaattia, jotain retikan tapaista (?) ja seesaminsiemeniä. Kaikki maistui hyvältä, vaikken aina tiennytkään mitä pistelin suuhuni. 

Menu oli loppujen lopuksi erittäin täyttävä, enkä edes kaivannut tarjoilijan suosittelemia crackereita / vihermehuja / jälkiruokia. Lounas maksoi 16,50€ ja vaikka se oli kallein tähän asti syömäni lounas, lähdin hymyssä suin. Kun oikein tekee mieli kokeilla jotain vihreää ja ravintorikasta, kannattaa satsata hyvään. Tulen siis ehdottomasti uudestaan.

Pariisista löytyy muutenkin paljon bio-ruokakauppoja sekä bio/vegaani/raakaruoka- kahviloita. Kaupoissa tykkään ravata ihastelemassa luomusitä ja luomutätä mutta kotiin ostan lähinnä vaan kaurahiutaleita ja pähkinöitä. Kotikatuni vieressä on mielestäni paras bioruokakauppa: Le retour à la terre (Rue Malbranche). Niitä on vissiin muutamiakin, mutta täällä on mielestäni paras ja suurin valikoima. Toisia kauppoja ovat Bio c' bon, sekä Naturalia. Jonoista päätellen luomu taitaa olla Pariisissa muodissa.

Pistän reseptipäivityksiä pian, mm. syyssalaattia ja kakkua tulossa :) bisous

korvapuusti raw bars.

$
0
0

image.jpg

Sunnuntain kunniaksi vähän "meal prepia" mun tyyliin - välipalapatukoita! Nämä syntyvät todella nopeasti ja ovat helppo tehdä. Viikolla on kiva napata kiireessä mukaan itsetehty superbar, ja parasta on tietenkin että saa itse valita minkä makuisen. Tässä kanelia ja kardemummaa, joka tuo kummasti heti mieleen korvapuustit... 

Raw bars

10 taatelia (jos et osta pehmeitä, liuota vedessä pari minuuttia)
1,5 dl manteleita
1 dl kaurahiutaleita
iso ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
1,5 tl kanelia
3 rkl chia-siemeniä (ei pakollinen)
hunajaa jos seos ei ole mielestäsi tarpeeksi makea

>> Pistä taatelit tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Lisää mantelit / mantelijauho ja loput ainekset, sekoita kunnes taikinaa. Kaulitse massa kahden leivinpaperin välissä sopivan paksuiseksi ja leikkaa patukan muotoisia paloja. Säilö jääkaapissa leivinpaperin ja/tai folion suojaamana.

image.jpg

Pala pohjoista, pala hyvää mieltä, pala puolukkaraakakakkua

$
0
0

puolukkakauuku3.jpg

Jos jotain Suomesta kaipaan niin marjoja. Näin lokakuussa suomalaiset torit hehkuvat punaisenaan puolukoista. Tanskassa tilanne on kuitenkin tosin. Kausiherkun asemaan sijaan puolukat mielletään ruotsalaisten jutuksi taikka joulupöydän hilloksi. Edeltävänä viikonloppuna bongasin kuitenkin pohjoiset puolukat tanskalaiseltakin torilta ja kahden korillisen kanssa lähdin kotiin mielessäni monta käyttötarkoitusta helakanpunaisille marjoille.

Aivan kaikille suomalaisillekaan puolukat eivät lukeudu lempimarjoihin niiden happamamman maun vuoksi. Minulla, kun sokerihumalaan ei vaadita paljoakaan puolukat eivät maistu liian happamilta, vaan pikemminkin ihanan raikkailta. Hieman jännittynein mielin lähdinkin kuitenkin tarjoilemaan tanskalaiselle sekä australialaiselle ystävilleni, joille punainen suomalaisen metsän marja oli täysin tuntematon, puolukkaista raakakakkua. Huoleni osoittautui onneksi turhaksi, sillä kolmen tytön kesken onnistuimme sunnuntaisessa teehetkessä tuhoamaan kakusta yli puolet. 

 

puolukkakakku2.jpg

puolukkakakku4.jpg

Hyvää ja herkullista, vaikka itse sanonkin. Kehut sain myös ystäviltäni, mutta mieltä vieläkin lämmittävämpää oli nähdä kakun katoavan ahnaisiin suihin, jotka kaikenlisäksi arvostivat aikaansaannostani. Ruuanlaitto on itselleni eräänlainen rentoutumiskeino, jolloin keskityn hetkeksi puuhailemaan makujen pariin muiden asioiden jäädessä takaa alalle. Minulle ruuanlaitto ja leivonta tuovat hyvää mieltä sekä oloa ja nautin, kun saan jakaa ja välittää sitä muillekin.

Hyvässä seurassa kaikki maistuu aina paremmalle, mutta kakun onnistumisen takana oli myös kesällä hyväksi todettu kakkupohja, joka sai kolean kauden lisänä kardemummaisen maun. Kesästä viisastuneena marjatäytteeseen laitoin rutkasti marjoja sekä sopivasti awage-siirappia. Täyte saakin tekovaiheessa maistua hieman makealle, sillä viilentyessään massan makeus hälvenee. Makeutta ja lämpöä puolukkatäytteeseen toi myös kaneli. Ystäväni huomioiden otin varmanpäälle ja raakakakkuni kehittyi kolmikerroksiseksi. Muhkea puolukkatäyte sai päälleen vielä suklaahunnun.

Lämpimiä syyshetkiä, raikkaita makuja, ystäviä ja rutkasti hyvää miletä.

 

puolukkakakku1.jpg

 

Puolukkaraakakakku
 
alkuvalmistelut
liota cashewpähkinöitä tunnista pariin
 
pohja
2dl mantelijauhoja
2dl kookoshiutaleita
8 kap taateleita
¾ dl kylmäpuristettua kookosöljyä
1tl vaniljaa
1tl kardemummaa
himalajansuolaa

 

  1. Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla. Leivinpaperin saa pysymään vuoan laidoilla sivelemällä laidoille sulatettua kookosöljyä.
  2. Mittaa kuivat aineet kookoshiutaleita lukuun ottamatta sekä mausteet tehosekoittimeen tai blenderiin. Tarkista samalla, ettei taateleihin ole jäänyt kiviä. Sekoita. Lisää viimeisenä kookoshiutaleet, jolloin niistä jää rouhea tekstuuri.
  3. Lisää sulatettu kookosöljy. Sekoita ja tarkista maku.
  4. Taputtele taikina tiiviiksi vuoan pohjalle ja siirrä pakastimeen jähmettymään.

 

puolukkatäyte
 
4dl/ 160g cashewpähkinöitä
5dl/270g puolukoita
1 ½ dl kylmäpuristettua kookosöljyä
2 rkl lucamaa (voit korvata hunajalla)
1,5rkl kookoskuitujauhoa
1rkl soijalesitiiniä (vaikutus rakenteeseen)
2-3rkl kanelia
½tl vaniljaa
4tl raakaa awage-siirappia (voit korvata hunajalla)
1dl vettä
himalajansuolaa

 

  1. Sekoita tai blendaa pähkinät rikki. Lisää niiden joukkoon vesi.
  2. Lisää kannuun puolukat ja sekoita hienoksi.
  3. Lisää loput kuivat aineet kookoskuitujauho sekä soijalesitiini.
  4. Lisää punaiseen massaa sulatettu kookosöljy sekä mausteet ja makeutus.
  5. Tarkista maku ja kaavi massa jähmettyneen pohjan päälle ja siirrä kakku takaisin pakastimeen.

 

suklaakuorrutus
2dl/80g cashewpähkinöitä
¾ dl kaakaovoita
2rkl raakakaakaojauhetta
2-3rkl rakaa awage-siirappia (tai hunajaa)
 
 
Koristeeksi
kookoshiutaleita
puolukoita
goji-marjoja

 

  1. Blendaa cashewpähkinät.
  2. Lisää massaan kaakaojauhe, sulatettu kaakaovoi sekä makeutus.
  3. Sivele massa jähmettyneen puolukkatäytteen päälle.
  4. Laita kakku takasin pakastimeen pariksi tunniksi, jonka jälkeen se on valmis tarjoiltavaksi tai siirrettäväksi jääkaappiin.
  5. Koristele kakku kookoshiutaleilla, puolukoilla ja goji-marjoilla

 

puolukkakakku5.jpg

Raakasuklaata ja superruokaa (+menovinkki tälle lauantaille)

$
0
0

10634103_672026709563264_5851397509349228528_o.jpg

Valokuvaajaystäväni Satu, jonka kanssa olemme kuvanneet niin pizzaa, teinityttöjä, muovailuvahaa kuin joulukoristeitakin,

teki ihanan raakasuklaakirjan nimeltä Raakasuklaata ja superruokaaystävänsä Matleena Lahden kanssa.

10696184_652141058218496_2787577601887204388_n.jpg

Itse olen suklaan suurin ystävä: syön sitä tummana, maitosuklaana, raakasuklaana ja missä muodossa tahansa. Minulla on aina työpöydän laatikossa ns. vitutussuklaa, jos tulee sellainen olo. Ja kotona toinen samanlainen. Raakasuklaata olen tehnyt itse vain muutaman kerran, mutta tämän kirjan ohjeilla voisi taas testata. Kirjasta löytyy mm. mielenkiintoisen kuuloinen Raakasuklaapuuron ohje, jota on ainakin pakko kokeilla.

1891135_657089631056972_7610406801584136692_n.jpg

Jos olet tänään Helsingissä ja tekemistä vailla,

Wanhassa Satamassa on Suklaafestarittänään 8.11 klo 10-18. Tämänkin kirjan tekijät ovat siellä.

Lisää tietoa Suklaafestareista täältä.

-----

Kuvat: Satu Nyström

-----

My very talented photographer friend made this amazing Raw chocolate -book. Can´t wait to try these recipes.

 

Viikonloppuprojekti – Sitruunainen cashewjogurtti ja kanelinen inkatattarimysli

$
0
0

r2.jpg

Viikonlopun ilot voivat muodostua pienistä asioista kuten ruuanlaitosta. Työpaikan perjantaibaarissa pitkän viikon uuvuttamina odottelimme kaikki innolla tulevia vapaapäiviä. Kenelläkään ei ollut mielessä vauhdikasta viikonloppureissua, vaan yhdessä haaveilimme hieman pidempään nukkumisesta, huolettomasta kotoilusta ja vesi kielellä kasvatimme listaa ruokalajeista, joita haluaisimme tulevina päivinä laitella.

Itsellänikin oli mielessäni pieni viikonloppuprojekti – raakajogurtti raakamyslin kera. Halusin valmistaa tonkallisen cashewjoguttia, mistä voisin tulevina arkiaamuina kaadella raikasta jogurttia kulhooni rapean myslin kera aivan kuten lapsuuden kouluaamuina. Marjaisat avokadomousset ovat toimineet pienenä rahkan korvikkeena, mutta nyt tunsin kaipaavani jotain hapanta.

 

r3.jpg

Hapattaminen kotioloissa on helppoa, mutta se vaatii huolellista valmistelua ja hygieniasta huolehtimista. Hapattamisen etuna on, että se muuttaa pähkinät helposti sulavampaan muotoon, kun niiden monimutkaiset proteiinit pilkkoutuvat yksinkertaisimmiksi aminohapoiksi. Lisäksi pähkinöiden liotus lisää niiden vitamiini- ja mineraalipitoisuutta, aktivoi entsyymitoimintaa ja huuhtoo pois entsyyminestäjät, jotka voivat häiritä aineenvaihduntaa ja ravintoaineiden imeytymistä. Hapatettujogurtti hellii myös suoliston bakteerikantaa, joka on helposti stressin, negatiivisten tunteiden, huonon ruokavalion, ylihygienian, klooratun juomaveden, lääkkeiden sekä torjunta-aineiden rasittama.

Ensimmäinen työvaihe on pähkinöiden liottaminen. Jogurtin voi tehdä pähkinästä kuin pähkinästä, mutta minä valitsin pähkinöiden kevytsarjalaisen eli cashewn. Cashewpähkinä on kalorimäärältään pähkinöistä kevein ja samaten se pehmeän rakenteensa vuoksi vaatii vähiten liotusaikaa, vain 1-2 tuntia. Seuraava askel jogurtin valmistuksessa on hygieniasta huolehtiminen. Valmistukseen vaadittava vesi tulee keittää sekä jäähdyttää ja hapatusastian puhtaudesta tulee huolehtia purnukan keittämisellä. Nesteeksi soveltuu myöskin kookosvesi. Pähkinöiden liottua ne voikin sekoittaa veden ja hapattamisen käynnistävien maitohappobakteerien kanssa sekaisin. Kaipasin tällä kertaa, jotain todella raikasta ja niinpä puristin jogurtin joukkoon vielä sitruunan mehua. Halutessaan jogurttia vois maustaa myös erilisin marjajauhein ja makeampaa kaivatessa vaikka vaniljalla taikka hunajalla.

Seoksen ollessa valmis ja kaadettuna puhtaaseen lasipurkkiin peitettynä harson alle ja siirrettynä pimeään alkaa mystinen odotus. Aivan yhtä oikukasta jogurtin hapattaminen ei ole, kuin ukkoselle alttiin viilin, mutta valmistusaika vaihtelee silti 6-24 tuntiin riippuen huoneen lämpötilasta. Hapattuvaa jogurttia onkin hyvä käydä välillä vilkuilemassa. Valmiin jogurtin tunnistaa pinnalle muodostuneista pienistä kuplista ja sopivan happamasta mausta. Liian happamaksi jogurttia ei kannata kuitenkaan heti päästää, sillä se jatkaa happamoitumistaan jääkaapin puolella, jossa sen koostumus myöskin paksunee.

 

raakajogurtti.jpg

Jogurtin seuralaiseksi halusin valmistaa raakamysliä, jonka aloitin tattarin idättämisellä. Tattarin idättämistä ei siis kannata unohtaa talvellakaan, jolloin tuorepuurojen sekoituksen sijaan lämpimät kattilat tuntuvat vetävän aamuisin enemmän puoleensa. Tattari on yksi helpoimmista idätettävistä. Tarkemmat ohjeet voit katsoa aiemmasta kirjoituksestani ”Terveyspommi – Idätetty tattaripuuro”, mutta lyhykäisyydessään idätys etenee seuraavasti: Liota tattareita 10 minuuttia, huuhtele kylmällä vedellä ja siirrä kannellisessa lasiastiassa pimeään itämään. Idätys on valmis kun jyviin on syntynyt pienet hännät.

Idätettyjen tattarien kaveriksi valisin manteleita, pellan- sekä kurpitsansiemeniä. Päälleen jyvät saivat ohuen kuorrutteen kookosöljystä, avage-siirappiasta ja kanelista ennen kuivattamista. Minulla ei valitettavasti ole kuivuria, joten lämmitin uunin noin 40°C:n. Raakaruoka valmistetaan korkeintaan 42°C:n lämpötilassa, jolloin tärkeät ravintoaineet eivät pääse tuhoutumaan. Estääkseni uunin liiallisen kuumenemisen jätin uunin luukun raolleen haarukan avulla kuivatessani ja paahtaessani mysliä. Paahtoon vierähtää helposti muutama tunti. Oman myslini kuivuusasteeseen olin tyytyväinen runsaan parin tunnin jälkeen. Kuivumista helpotti myös kosteaksi muuttuvan leivinpaperin vaihto puolessavälissä kuivatusta.

Myslin ollessa riittävän rapeaa ja jäähtynyttä sekoitin sen joukkoon vielä kuivatut marjat ja hedelmät – inkamarjat, aprikoosit ja omenat.  Tässä kohdassa sallin itselleni pientä helpotusta ja turvauduin kaupasta saataviin kuivattuihin hedelmiin. Niitä ostaessa tulee kuitenkin olla tarkkana, ettei tule ostaneeksi valkoiseen sokeriin alle piilotettuja hedelmiä.

 

r7.jpg

Kuivausurakan jälkeen mysli olikin valmis lasiseen purnukkaan säilöttäväksi, jossa se sai odottaa jogurtin valmistumista. Uunin hyrrätessä ja lämmittäessä ihanasti koleaksi muuttuvaa asuntoa aamupäivällä hapattumaan laitettu jogurtti olikin jo illalla valmis jääkaappiin siirrettäväksi, jossa se viileni ja paksuni sopivasti seuraavaa aamua varten.  

Nyt ehkä tuumit viikonloppuprojektini kuulostaneen hankalalta. Myönnän siinä olevan monta vaihetta, mutta ne ovat hyvin yksinkertaisia ja panostus palkitaan seuraavina aamuina litran kanisterillisella jogurttia ja kipollisella mysliä, josta varsinkin riittäneen useampiin kertoihin.

 

r.jpg

 
Cashewjogurtti
 
5dl/n. 200g liotettuja cashewpähkinöitä
5dl keitettyä ja jäähdytettyä vettä
2-4 maitohappobakteerikapselia
½ sitruunan mehu
 
Ravintojakauma
1/5 jogurtista
230kcal
8g proteiinia, 14%
7,5g hiilihydraatteja, 13%
19g rasvaa, 73%

 

  1. Laita pähkinät likoamaan 1-2 tunniksi. Keitä ja jäähdytä vesi.
  2. Puhdista jogurtin valmistusastia käyttämällä se kattilallisessa kiehuvaa vettä.
  3. Blendaa tai survo sauvasekoittimella liotetut pähkinät, vesi sekä sitruunan mehu.
  4. Lisää lopuksi maitohappobakteerit avaamalla kapselit ja kaatamalla niiden jauho jogurtin joukkoon. Sekoita jauhe massaan.
  5. Kaada jogurtti puhdistettuun lasipurkkiin ja peitä se harsolla. Itse olen turvautunut lähikaupan ohuisin sukkahoususukkiin, jotka kiristyvät mukavasti purkin suun ympärille.
  6. Laita jogurtti hapattumaan pimeään ja huoneenlämpöiseen paikkaan. Hapatus kestää 6-24h.
  7. Tarkkaile jogurtin koostumusta. Jogurtti on valmista kun sen pinnalla on pieniä kuplia ja maku on sopivan hapan.
  8. Siirrä jogurtti jääkaappiin, jossa se paksuuntuu ja säilyy noin viikon.
  9.  Parhaalta jogurtti maistuu jääkaappikylmänä myslin hedelmien taikka marjojen kanssa

 

r6.jpg

 
Kanelinen inkatattarimysli
 
180g/ 3dl tattaria
30g/ ½ dl pellavansiemeniä
60g/ 1dl kurpitsansiemeniä
60g/ 1dl manteleita
30g/ ½ dl kuivattuja aprikooseja
30g/ ½ dl kuivattuja kaneliomenoita
60g/ 1dl inkamarjoja
1-2rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
2-3 tl ceyloninkanelia
1tl avage-siirappia
 
40°C
2-3h
 
Ravintojakauma
40g
158kcal
4g proteiinia, 10%
15,2g hiilihydraatteja, 38%
20,8g rasvaa, 52%

 

  1. Idätä tattari. Katso ohjeet täältä.
  2. Sekoita keskenään kaikki tattari, siemenet ja mantelit.
  3. Sulata kookosöljy pienessä lasissa vesihauteessa ja sotke sen sekaan hunaja sekä kaneli.
  4. Sekoita mausteinen öljyseos siemenseoksen joukkoon ja kaada ne leivinparilla päällystetyn pellin päälle.
  5. Kuivata siemenet noin 40°C:ssa uunissa uuninluukku raollaan taikka kuivurissa.
  6. Kun tattari on muuttunut paahtuneen ruskeaksi ja idätysneste on kuivunut, voit nostaa siemenet pois uunista ja antaa niiden jäähtyä ennen marjojen ja hedelmien sekoitusta.
  7. Odotellessa myslin jäähtymistä mittaa marjat ja hedelmät sekä saksi aprikoosit pienemmiksi paloiksi.
  8. Sekoita lopulta kaikki ainekset yhteen. Kuivattu mysli säilyy hyvänä noin kuukauden.

 

 

 

Browniet lakritsilla taikka chilillä

$
0
0

lakritsibrownie.jpg

Vieraiden kutsumisessa on se hyvä puoli, että koti tulee silloin kuurattua aina kahta perusteellisemmin. Oman luukun myötä siivous on muutenkin muuttunut mukavaksi ja viikoittaiseksi puuhastelluksi ja nautin jopa lattioiden pesusta, sillä mikään ei ole ihananpaa kuin paljain jaloin tallustelu puhtaalla ja pehmeällä puulattialla.

Toinen hyväpuoli tietenkin on, että jälkiruokien reseptirepertuaaria saa laajentaa hyvällä omallatunnolla ja kun raaka-aineetkin ovat kohdillaan ei omatunto kolkuttele herkuttelun jälkeenkään.

 

lakritsibrownie3.jpg

Tänä syksynä olen langennut lakritsin lumoon. Oikeastaan se alkoi jo kesällä lakritsinjuurijäätelöllä ja laajentuen syksyllä lakritsiteehen ja sittemmin lakritsi löysi tiensä myös jauheena maustehyllylleni.

Lakritsi on vanha ja tehokas sairauksien hoitoon käytetty yrtti ja kiinalaisessa lääketieteessä sitä on käytetään tasapainottamaan muiden rohdosten vaikutuksia. Lakritsissa on kymmeniä eri ainesosia, mutta makeutensa se saa glysyriinistä, joka päihittää makeudellaan sokerin mennen tullen. Ainesosien runsauden myötä lakritsin vaikutuksetkin ovat yhtä monimuotoiset. Sen sanotaan auttavan mahan ja suun haavaumiin, virusinfektioihin sekä tulehduksiin, hormoniepätasapainoon, kuukautis- ja vaihdevuosihäiriöihin, väsymykseen, alhaiseen verensokeriin ja moneen muuhun. Keinotekoisesti valmistettu lakritsi ei kuitenkaan sisällä luontaisen lakritsin terveysvaikutuksia.

 

lakritsibrownie4.jpg

Uusi tulokas maustehyllylleni on myös anisöljy, joka sopii niin höyryhengitykseen kuin raakasuklaisiin. Jouluista suklaapajaa odotellessani lakritsi ja verenkiertoa tehostava, pahoinvointia lievittävä ja nestettä poistava anis maustoivat raakoja jälkiruoka brownieitani ja kerrankin minusta tuntui, että loin todellisen herkun, jota isänikin söisi ilman otsan kurtisteluja. Lakritsi onkin hyvin suomalaistanskalainen ruokailmiö ja varuiksi valmistinkin eteläeurooppalaisille vierailleni myös tummansuklaisia brownieita lämmittäen niitä hippusella chiliä.

 

lakritsibrownie6.jpg

 

Lakritsibrownie
 
120g cashewpähkinöitä
120g taateleita
3rkl/ 10g raakakaakaojauhetta
1rkl/ 10g kylmäpuristettua kookosöljyä
1tl lakritsia
2-3 tippaa anisöljyä
 
Päälle
kookossokeria
lakritsijauhetta

 

  1. Liota pähkinöitä 1-2 tuntia.
  2. Blendaa pähkinät sekä taatelit sulatetun kookosöljyn kanssa.
  3. Lisää mausteet ja sekoita.
  4. Siirrä massa leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja siirrä se sitten kylmää, pakastimeen tai jääkaappiin vetäytymään vähintään pariksi tunniksi.
  5. Viipaloi jähmettynyt massa sopivankokoisiksi viiplaeiksi ja ripottele päälle halutessasi ruskeaa kookossokeria ja/lakritsijauhetta.

 

Chilisuklaabrownie
 
60g pekaanipähkinöitä
60g saksanpähkinöitä (voit korvata pekaanilla)
60g taateleita
60g tummia rusinoita
3rkl/10g raakakaakaojauhetta
1tl chilirouhetta
 
päälle
chilirouhetta
kaakaonibsejä

 

  1. Liota pähkinöitä 4 tuntia.
  2. Blendaa pähkinät sekä taatelit ja rusinat.
  3. Lisää mausteet ja sekoita.
  4. Siirrä massa leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan ja siirrä se sitten kylmää, pakastimeen tai jääkaappiin vetäytymään vähintään pariksi tunniksi. Tälle ohjeelle tekee hyvää vuorokauden mittainen maustuminen. Ennen jääkaappiin laittoa massan pinnalle on hybä kuitenkin painella muutamia kaakaonibsejä, jollin ne pysyvät palasissa kiinni myös tarjoiltaessa.
  5. Viipaloi jähmettynyt massa paloiksi ja halutessasi voit vielä ripotella päälle punsisia chilihiutaleita.

 

Vinkit
  1. Valmistaessasi yhtä makua suosittelen tuplaamaan annoskoon, jotta saat irtopohjavuoan pohjalle tasaisen ja paksun kerroksen taikinaa.
  2. Kookokselle nirson ystäväni vuoksi jätin jälkimmäisen reseptin ilman kookosöljyä ja taikina jähmettyi ilman öljynkin apua, mutta halutessasi voit lisätä lusikallisen makeaa ja pehmeää kookosta myös tähänkin ohjeeseen.

 

 

Satokauden hedelmäsalaatti

$
0
0

satokausi2.jpg

Olen jo pitkään pyrkinyt syömään enemmän sesongin mukaisesti. Vaihtuvia sesonkeja olen seuraillut torin tuoreiden vihannesten tarjonnasta sekä marketin tarjouksista ja useamman kilon kassein myytävästä säkeistä. Kauppalistaa kirjoittaessa kotona ongelmaksi on kuitenkin muodostunut sesongin vastaiset mieliteot – raikasta korianteria on turha lähteä metsästämään kaupasta, kun jo sen kynnyksellä päälle vyöryävät kylmää kestävät juurekset.

 

satokausi1.jpg

Helpottaakseni ruokien suunnittelua ennen kauppaan tai torille lähtemistä olen blogini kautta saanut käyttööni Satokausikalenterin, joka auttaa löytämään lautaselle kunkin kauden maukkaimmat, ravinnerikkaimmat ja egologisimmat kasvikset.

Satokausikalenteriin on koottuna tiedot 125 Suomessa myytävästä kasviksesta. Perinteisten kalenteritietojen ohella kuhunkin kuukausinäkymään on koottuna kunkin sesongin kasvikset kategorioituna kolmeen ryhmään: kotimaisiin, ulkomaisiin ja varastointia kestäviin kasviksiin. Kalenterin takaosaan on lisäksi koottu lisätiedot koko vuoden sesongista alkuperämaittain ja kypsien kasvisten otollisimmista säilytyslämpötiloista.

Satokausi kalenteri on syntynyt kolmen suomalaisen nuoren aikuisen kokemusten pohjalta. Sukulaisilta ja ystäviltään samaansa positiivisen palautteen myötä alkujaan vain omaan käyttöön luotu kalenteri saapui kaikkien suomalaisten ulottuville syksyllä 2013. Suosio yllätti kalenterintekijät, mutta syytä ei kalenterin helppokäyttöisyyden myötä tarvitse ihmetellä. Kuten he itse osuvasti sanovat: ”Ei tarvitse olla erityisen valveutunut ruoanlaittaja tai ympäristöaktivisti hyötyäkseen satokausikalenterista.”  Alla vielä muutama täsmäsyy sesonkien suosimiseen.

 

Syyt satokauden suosimiseen
  • Edullisuus: Satokauden kasviksia on tarjolla runsaasti, mikä yhdessä edullisempien kuljetuskustannusten kanssa tekee niistä edullisempia.
  • Ekologisuus: Oman satokautensa aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään tarvitaan vähemmän ulkopuolista energia kuten valoa ja lämpöä. Lähellä suositun tuottaminen vähentää aina kuljetuksesta koituvia ympäristöpäästöjä. Ulkomailta tuotujen sesonkikasvisten runsas saatavuus mahdollistaa niiden kuljetuksen laivoilla, jolloin niiden hiilijalanjälki jää lentokoneella kuljetettuja yksittäispakkauksia pienemmäksi.
  • Maku ja tuoreus: Satokautensa aikana kasvikset ovat maukkaimmillaan eikä niiden makua ole pilattu pitkällä varastoinnilla tai liian aikaisella poiminnalla, jolloin myös ravinteiden kehittyminen loppuu. Sesongin aikana on samasta lajista on tarjolla myös useita eri lajikkeita erilaiseni makuvivahteineen.
  • Monipuolisuus: Sesonkisyöminen tuo luonnollista ja tervetullutta vaihtelua ruokavalioon samalla estäen yliherkkyyksien syntymistä jatkuvasti syödyille ruoka-aineille.
  • Lisäaineettomuus: Luontaista kasvurytmiä seuraava kasvattaminen vähentää kemikaalien tarvetta.
  • Ruuan arvostuksen lisääminen: Suosimalla satokauden antimia, tuemme toiminnallamme luonnollista ruuantuotantoa ja kysyntä kohtaa viljelijöiden tarjonnan. Kun syömme sesongin mukaisesti kauppojen ei tarvitse ylläpitää vuoden ympäri valtavaa kasvisten kirjoa, milloin myös hävikki pienenee.

 

satokausi3.jpg

Marraskuusta alkaa etelän hedelmien iloittelu ja kauden uusi tulokas keittiössäni onkin ollut makea persimon, jonka kanssa saakin olla tarkka oikeasta kypsyydestä. Kauden hedelmät ovat helppoa nakata kasiin evääksi aivan sellaisenaan tai niistä saa loihdittua maukkaita, vaihtelevia ja ennen kaikkea helppoja hedelmäsalaatteja. Lapsuuden hedelmäsalaatteihin kuului erottamattomana osana makea ja mehussa mehevöitynyt banaani ja mummilta omaksutusti raikkaat punaherukat.

Tällä kertaa tasapainotin kuitenkin hedelmistä saatavaa sokeria mehiläisen siitepölystä, hampunsiemenistä ja iduista saatavilla proteiineilla ja rasvoilla. Iduissa on noin 4 grammaa proteiinia 100g kohden, hampunsiemenissä 30g ja mehiläisensiitepölyssä 28,4g. Ravintorikas ja marjaisa itusiemenseos toimiikin pohjana vaihtuville hedelmille ja siten kausittain muuntautuvalle hedelmäsalaatille. Kausihedelmistä salaattiini valitsin persimonin, mutta muita marraskuun hedelmiä ovat ananas, appelsiini, banaani, kiivi, mango, omena, omenapäärynä, päärynä, verigreippi sekä viinirypäleet.

Hedelmäsalaattiin luonteeseen kuuluu mielestäni vaihtelevuus ja se yleensä syntyykin ilman suunnitelmia kaapista löytyvistä aineksista. Itsekin ajattelin ensikerralla vaihtaa sitruunan sekä persimonin mehukkaaseen suklaan kaveriin eli appelsiiniin taikka kevyempään omenaan. Jos kaapissasi ei satu olemaan kaikkia reseptini aineksia, ei huolta, käytä mitä löytyy. Eksoottisemmat kuivatut marjat voit korvata vaikka kuivatuin karpaloin tai vielä paremmin pakastimen kotimaisilla marjaisilla aarteilla. Siemenet voit myöskin vaihtaa mieleisiisi ja kaapista löytyviin siemeniin, pähkinöihin taikka manteleihin. Ruokavalion vaihtelevuus on vain rikkaus. Vaihtoehtoisesti voit hypätä suoraan salaattipohjan yli ja nauttia parhaillaan olevista etelän hedelmistä tutun hedelmäsalaattisi muodossa, kunhan vain muistat napata parhaimmillaan olevat herkut kaupasta mukaasi.

 

satokausi4.jpg

Jos kiinnostuksesi heräsi sesonkien mukaiseen syömiseen kurkkaan Satokausikalenterin sivuille, josta löytyy artikkeleita ajankohtaisista kasviksista kuin myös lisätietoa itse seinäkalenterista, joka ei ole yhtään hullumpi idea pukinkonttiinkaan.

 

Proteiinirikas hedelmäsalaatti
 
Pohja
10g kuivattuja mulberreita
10g gojimarjoja
10g kaakaonibsejä
5g kurpitsansiemeniä
15g hampunisemeniä
10g mehiläisen siitepölyä
60g ituja
½ pienen sitruunan mehua
1tl ceylonin kanelia
 
Jokin kauden hedelmistä
esim. 100g/ 1kap persimonia
 

 

ravintojakauma

 

pohja 287kcal
13g proteiinia, 19%
29g hiilihydraatteja, 41%
13g rasvoja, 40%

 

pesimonilla 357 kcal
14g proteiinia, 15%
48g hiilihydraatteja, 53%
13g rasvaa, 32%

 

  1. Mittaa kuivat marjat, siemenet ja idut kulhoon.
  2. Paloittele valitsemasi kauden hedelmä.
  3. Mausta kanelilla ja sitruunanmehulla.
  4.  Nauti aamiaiseksi tai pakkaa mukaan iltapäivän varalle.
 
Muista variaatiot
vaihtele kaudenhedelmiä
appelsiinin mehu
vanilja
hunaja
muut marjat
muut siemenet, pähkinät ja mantelit

 

 

 


Lämpöä, rakkautta ja suklaata - Lämmin minttusuklaasmoothie

$
0
0

minttusuklaasmothie1.jpg

Jei, se on tällä – joulukuu! Pienenä olisin suorastaan kirmannut alakertaan aamukahvin keittoon, jotta olisin päässyt avaamaan joulukalenterin ensimmäisen luukun. Sisko puolestaan olisi varmaan tähän mennessä raotellut jo osan suklaakalenterinsa luukuista.

Tänäkin aamuna minua odottaa keittiössä kalenteri. Se ei partiolaisten, eikä suklainen, vaan äidin lähettämä raaputuskalenteri, joka takaa joulukuisiin aamuihini pientä jännitystä. Saamalla se toimii laskurina kotimatkaan, johon on enää 20. yötä. Huolimatta lapsenomaisesta rakkaudestani jouluun, huomaan myös vanhentuneeni ja ajatus kotiin paluusta lämmittää ja saa jopa juhlavan kaihon: Sä tähdistä kirkkain, nyt loisteesi luo sinne Suomeeni kaukaisehen! Ja sitten kun sammuu sun tuikkesi tuo, sa siunaa se maa muistojen!”

Joulukuun myötä kylmyys ja tuiverrus kiristävät otettaan ja kaipaankin Suomeen jääneitä talvikenkiäni. Onneksi äiti pakkasi edeltävänä keväänä mukaani pehmoiset pörrösukat, joiden kanssa on ihan tallustella vetoisalla lattialla taikka sulatella kohmettuneita varpaita. Lämpimien ajatusten ja villasukkien lisäksi terää kohmeiselle kropalle tekee suklaa. Lämmin ja tuhti minttusuklaasmoothie on koko kehoa ja mieltä hellivä  ja energisoiva välipala.

 

Lämmin minttusuklaasmoothie
yhdelle palelijalle
 
2-3dl kuumaa vettä
¼ tl pikapakurijauhetta (veden ja jauheen voi korvata pakuriteellä)
10g kaakaovoita
5g/ 1tl kylmäpuristettua kookosöljyä
5g/ 1tl macaa
15g/ 2 kuivattua taatelia
15g/ 2rkl chiasiemeniä
5g /1tl soijalesitiiniä
10g/ 2rkl raakakaakauojauhetta
30g/1dl vaniljaheraproteiinia (vähälaktoosinen, foodin)
2-3 tippaa minttuöljyä
 
ravintojakauma
417 kcal
28g proteiinia, 25%
20g hiilihydraatteja, 18%
29g rasvaa, 57%

 

  1. Keitä vesi ja laita chiasiemenet muutamaan ruokalusikalliseen vettä, jotta ne turpoavat.
  2. Sulata kookosrasva ja kookosöljy.
  3. Mittaa loputa aineet sekoitinkannuun.
  4. Sekoita lopuksi kaikkia raaka-aineet keskenään ja nauti heti lämpimältään. Veden määrää säätelemällä pytyt muokkaamaan smoothien paksuutta.

 

Vinkki

Lisäämällä kaakaovoin ja/tai kookosöljyn määrää ja laittamalla paksuhko smoothie kylmään se jähmettyy suklaamousseksi. 

 

 

Suklaavanukas

$
0
0

suklaavanukas.jpg

”Mitä ihmettä tuo suomalainen shamaani puuhailee, nyt suuhun uppoaa sammakonkutua?”, ajatteli ruskeasilmäinen austaralialiastyttö tutkaillessaan näyttönsä takaa kalpeampaa toveriaan. Pian hän sai huomata, että myöskin hilpeät ruotsalaiset toivat evääksi kummallisen näköistä vanukasta pienissä purnukoissaan. Heille se maistui jopa lounaaksi, eikä brunetti pystynyt pitämään sisällään enää nyrpistelevää uteliaisuuttaan. Alkoi lounastauon mittainen chia-vallankumous, minkä seurauksena toimistomme jääkaapista löytää yhden uuden vanukaspurkin.

Chia-vanukas tosiaan vaatii alussa pientä rohkeutta, sillä rakkaus supersiemeniin ei synny ensisilmäykseltä. Onkin syytä katsoa ulkokuoren sisälle ja antaa avoimin mielin vieraille siemenille mahdollisuus. Chia-siemenet ovat jatkaneet voittokulkuaan terveysblogeissa jo useamman vuoden ja itsekin niiden ominaisuuksista kirjoittelin omaa blogiani aloitellessa. Jos siemenet ovat sinulle vielä täysin tuntemattomia, suosittelenkin sinua kelaamaan kirjoituksissani hieman taaksepäin.

 

suklaavanukas2.jpg

Tämänkertainen resepti sopii kuitenkin hyvin vasta-alkajalle, sillä suklaa kun muuttaa ruuan kuin ruuan monen suuhun sopivaksi. Uskoisin jopa suklaisen chia-vanukkaan maistuvan jopa nirsommalle sisarelleni. Tosin minun pitäisi harkita vielä kahdesti ennen kuin tarjoan sitä hänelle, ettei siemenet katoa liian vinhaa parempiin suihin kuten kävi avokadojeni kanssa – Hyljeksitystä hedelmästä kehkeytyi hänen herkkunsa, eikä se säily jääkaapissa enää kovinkaan kauan.

Ruokatuntimme chia-keskustelun jälkeen sain itsekin uutta puhtia perinteisen vanukkaani variointiin. Vanukas on helppo ja ravitseva eväs, mutta vaniljan maun sijaan aloin kaivata vaihtelua. Syksyn aikana vanukas onkin kokenut useita muunnoksia ja marraskuun pimeyden myötä vanukas sai makean banaanisuklaa versionsa, sillä joulunalusaikana arkeenkin kuuluu pieni suupala luksusta.

 

suklaavanukas4.jpg

 

Suklaavanukas
yhdelle chian ystävälle
 
20g/ 2rkl chia-siemeniä
150ml mantelimaitoa
55g/ ½ banaania
5g/ 1rkl raakakaakao jauhetta
10g/ 1rkl hampunsiemeniä
5g/ 1 tl kaakaonibsejä
10g/ 1rkl mehiläisen siitepölyä
 
Ravintojakauma
359 kcal
12g proteiinia, 13%
41g hiilihydraatteja, 45%
17g rasvaa, 42%

 

  1. Laita siemenet turpoamaan maitoon viidestä minuutista tuntiin ja sekoita välillä. Siemenet voi hyvin laittaa jo edeltävänä iltana turpoamaan jääkaappiin.
  2. Muusaa banaani.
  3. Sekoita banaani ja kaakao vanukkaaseen.
  4. Koristele hampunsiemenillä, kaakaonibseillä ja mehiläisen siitepölyllä.
  5. Nauti aamiaiseksi tai välipalaksi tai pakkaa mukaan myöhempää nälkää varten, se kun iskee aina.

 

 

 

Acai Bowl – terästetty smoothiekulho

$
0
0

acai1.jpg

Pitkiksi paukkuvien työpäivien ja häämöttävän deadlinen myötä odotan jo malttamattomana irtautumista piirustussalin hektisestä arjesta ja lomaa vanhempieni luona, joulun ihmemaassa. Toiveissani kotisalmi verhoutuukin vaaleaan lumihuntuun tuikkivin valoin ja kynttilöin. Mielessäni kuvittelen, kuinka lämmin valo houkuttaa sisälle kylmettynyttä matkaaja ja ulko-ovea raottaessa nenään tulvahtaa lämmin joulun tuoksu.

Äidin, isän ja siskon lisäksi kotoa löytyy vielä yksi, jonka tapaamista odotan. Hän ei kuitenkaan riennä vastaani lämpimin sylin, vaan pikemminkin odottaa viileästi tutulla paikallaan. Kovan ulkokuoren ja kylmän sydämen sisään kätkeytyy kuitenkin lämpimiä muistoja ja auringon säteitä. Olen ikävöinyt hänen läsnäoloaan pitkin syksyä, olen haikaillut kesän aarteiden perään, olen kaivannut raikkaita makuja, olen kaihonnut äidin valtavaa pakastinta marjoineen, joiden popsimiseen minulla on melko vapaat kädet. Hillarasiat äiti on kuitenkin siirtänyt rauhoitetulle vyöhykkeelle.

 

acai3.jpg

Monesti olen aiemminkin sanonut koukuttuneeni suomalaisiin marjoihin ja niiden vahvaan makuun. Tanskassakin ostan pienenpieneen pakasteluukkuuni marjoja kaupan pakastealtaasta, mutta maultaan sekä ravintoarvoiltaan etenkin mustikat häviävät kotimaisille ja happamammat herukat ja puolukat loistavat poissaolollaan.

 

acai4.jpg

Kesällä ulkomaiset blogit hehkuttivat acai-marjaa vaihtelevin smoothiekulho-ohjein. Itse kuitenkin miellän suomalaiset marjat aliarvostetuksi superruuaksi, eikä kesällä kiinnostukseni acaita kohtaan herännyt uteliaisuutta suuremmaksi. Nyt kuitenkin acai-jauhe on löytänyt tiensä myös minun smoothiekulhoihini ”terästämään” heikompien marjojen makua ja ravintoarvoja.

Acai-marjat ovat kirsikan tapaisia keskiamerikkalaisen palmupuun ravintorikkaista hedelmiä. Tumman siniturkoosin värin marjoille antavat vahvat antosyaanit. Marjoiksi acai sisältä poikkeuksellisen paljon terveellisiä omega-3, 6, ja 9 rasvahappoja. Pienen kuoren alle kätkeytyy myös runsaasti muita ravinteita: aminohappoja, kasvisteroleja, rautaa, kalsiumia, magnesiumia, kuparia, sinkkiä, booria, mangaania, A-, C- ja E-vitamiinia sekä paljon kuitua että erilaisia antioksidanttisia yhdisteitä.

Loppuun virkistävien jooga-aamujeni acai-kulhon eli paksun smoothien resepti, joka toimii jogurtin tavoin pohjana myös myslille.

 

acai5.jpg

 
Acai Bowl
yhdelle
 
150g pakastemarjoja
100ml mantelimaitoa
50ml vettä
55g/ ½ pehmeää banaania
1rkl/ 5g acai-jauhetta
 
lisät
1tl soijalesitiiniä (antaa kermaista paksuutta)
15g maustamatonta ja vähälaktoosista heraproteiinia
 
päälle
2 rkl/ 25g idätettyä ja kuivattua tattaria raakamysliohjeen mukaan
 
ravintojakauma
365 kcal
18g proteiinia, 21%
43g hiilihydraatteja, 50%
11g rasvaa, 29%

 

  1. Mittaa ainekset blenderi-/ sauvasekoitinkannuun ja hurauta sekaisin. Tarvittavan veden määrä riippuu paljolti marjojen jäisyydestä.
  2. Ripottele päälle mysliä ja nauti heti.

 

 

 

 

 

Kahdesti kookosta – Karpalo-kookos granola ja kookosjogurtti

$
0
0

granola5.jpg

Kaupan valmismyslit ovat helposti näennäistä terveysruokaa. Oloa keventävien lupausten sijaan salakavalassa sokerihuurteessa olevat namuset koukuttavat ja aamiaiskulhoon tulee huomaamatta kaadettua aikamoinen energiapommi. Sitruunaisen cashewjogurtin ja raakamyslini jäljiltä innostuin kuitenkin enemmän omatekoisten myslien ja jogurttien valmistamisesta. Jogurtti maistui raikkaalta sekä kaivatun happamalta ja mysli rouskui ihanasti hampaiden välissä. Lisäksi oman myslin valmistus oli yllättävän helppoa. Omatekoisuus ei tietenkään tee myslistä kevyttä, mutta sitä pureksiessa tiedät kuitenkin, mitä suuhusi laitat ja tuntemattomat kirjainyhdisteet ja piilosokerit minimoituvat.

 

granola4.jpg

Omatekoinen mysli on myös loistava ja helppo joululahja idea, jolla itselle saa haalittua lisää joulumieltä samalla kun ystävän uusi vuosi uusine aamuineen lähtevät energisesti liikkeelle. Näin joulun alla halusinkin kokeilla garanolan eli paahdetun kauramyslin valmistusta, joka kuuluu myös isäni suosikkeihin tosin vielä kaupan hyllyltä ostettuna. Perinteiseen granolapohjaan ripauksen jouluisuutta antavat kauden ykkösmauste kaneli, punaista väriä edustavat karpalot ja vaaleat kookoshiutaleet. Kokonaisen aamiaisen kanelisesta-kookos karpalo granolasta muodostaa kookosjogurtti, joka syntyy hiljalleen pimeässä keittiönkaapissa. Aamiaisen valmistus kiireisiin viikkoihin on helppoa ja vaivatonta puuhastelua, joka hyvän mielen lisäksi synnyttää keittiöösi uunin hyrrätessä ihanan jouluisen tuoksun.

Ensimmäiset kookosjogurttu testini tein jo aiemmin keväällä, jolloin ohjeeni muodostui vain kookosmaidosta ja maitohappobakteereista. Halusin tehdä jogurtin koostumuksesta vielä hieman paksumpaa vaihtamatta maitoa kuitenkaan kermaan ja niinpä lisäsin sen joukkoon hitusen kookoskuitujauhoa, joka turpoaa maidon sekaan antaen jogurtille lisää paksuutta sekä vahvistaen sen kookoksisista makua.

 

granola2.jpg

 

Karpalo-kookos granola
 
240g / 4dl kaurahiutaleita
60g manteleita
60g kuivattuja karpaloita (sokeroimattomia jos saatavilla, muuten omenamehulla makeutettuja)
30g kookoslastuja
2 rkl kylmäpuristettua kookosöljyä
1-2 tl hunajaa/ avage-siirappia
2-3 tl ceylonin kanelia
 
175 °C
15 min
 
ravintojakauma
50g 222 kcal
5,7g proteiinia, 12%
21,7g hiilihydraatteja, 44%
10,9 g rasvaa, 44%

 

  1. Mittaa kaura ja mantelit kulhoon.
  2. Sulata kookosöljy ja sekoita sen joukkoon hunaja sekä kaneli.
  3. Kaada sula öljyseos hiutaleiden päälle ja asettele ne tasaisesti uuninpellille leivinpaperin päälle.
  4. Paahda  granolaa uunissa noin 10-15 min.
  5. Hiutaleiden muututtua kullan ruskeiksi ota pellillinen jäähtymään.
  6. Lisää jäähtyneen myslin joukkoon marjat ja kookos.
  7. Nauti aamiaiseksi taikka purkita ja jaa iloa eteenpäin.

 

Kookosjogurtti
kaksi annosta
400ml/ 1tlk kevyt kookosmaitoa
2-4 maitohappokapselia ( määrä vaikuttaa happamuuteen ja valmistusnopeuteen)
10g/ 1 kukkura rkl kookoskuitujauhoa
 
ravintojakauma
annos 116 kcal
2g proteiinia, 6%
3,1 g hiilihydratteja
12g rasvaa, 85%

 

  1. Hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, joten keitä itsellesi valmiiksi lasinen ja kannellinen purnukka.
  2. Sekoita keskenään maito, maitohappobakteerit ja kuitujauho.
  3. Laita pimeään hapattumaan 6-24h.
  4. Jogurtti on valmis kun sen pinnalla on pieniä kuplia ja maku sopivan hapan. Siirrä valmis jogurtti jääkaappiin, jossa se jatkaa edelleen hapattumistaan, mutta hitaammin.
  5. Lisää hapattamisesta voit lukea cashewjogurttia käsittelevästä kirjoituksestani.

 

granola1.jpg

Ennen päivän alkua

$
0
0

AAMU2.jpg

Aikaiset talviaamut kietoutuvat pimeyden, kylmyyden ja hiljaisuuden verhoon. Vaikka lämmin petisi houkuttelee sinua vastustamattomasti takaisin, päivän aloittaminen ennen päivän saapumista voi tehdä sinusta valmiimman kohtaaman auringon kanssa nousevat haasteet. Aikaiset aamut eivät ole etuajassa töihin kiiruhtamista taikka sosiaalisen median kimpoilevia viestejä varten. Ne voivat odottaa aivan kuten pyykit ja kauppalistakin. Askareet ja velvollisuudet tulee hoidettua myöhemminkin, mutta sarastava aamu on niille aivan liian ainutlaatuinen hetki tuhlattavaksi. Hämärä aamun kajo tarjoaa sinulle hetken, jolloin voit keskittyä itseesi ja siksi sitä tulisi vaalia.

 

mansikkapellava4.jpg

Aamun sarastuksesta nauttiminen muodostuu helposti rituaalinomaiseksi tavaksi ja kullekin aamuvirkulle kehittyy omat tapansa hiljaisesta hetkestä nauttimiseen. Yhdelle se on lueskelua, toiselle ulkona käyskentelyä koiran kanssa ajatuksia pallotellen ja kolmannelle tunnelmointia keittiössä kahvikupin äärellä. Yhteistä heille kaikille on, etteivät he anna arkisten askareiden kiusata tätä kultaista hetkeä, vaan he antavat intohimonsa kukoistaa ennen normaalin elämänsä aloittamista. Arkkitehti Frank Floyd Wrightille luovinta aikaa olivat aamun varhaiset tunnit ja kirjailija Toni Morrison kuvaili suhdettaan aamun luovaan hetkeen sanoin ”It´s not being in the light, it´s being there before it arrives.”

 

mansikkapellava3.jpg

Minullekin aamut ovat arvokasta aikaa ja olen aina lukeutunut aamuihmisiin, jotka viikonpäivään katsomatta nousevat samoihin aikoihin nauttimaan aamunsarastuksesta, kahvinkeitosta, runsaasta aamiaisesta ja toisinaan jopa joogasta taikka aamusalista. Rakastan rauhaisia aamuja, joihin kiireellä ei ole sijaa. Annan aikaa itselleni tehden asioita, jolle on minulle henkilökohtaista merkitystä. Miltä kuulostaisi, jos herätyskellon jatkuvan torkuttamisen sijaan nousisitkin varttia aikaisemmin, jolloin kahvin rivakan kiskaisun sijaan voisit jouda sen rauhassa maistellen antaen itsellesi hetken omaa aikaa? Runoilija Johan Wolfgang von Gothekin on ylistänyt sarastuksen kultaista hetkeä sanoin ”The early morning howers have gold in their mounth.”

 

mansikkapellava2.jpg

 
Pellavaisen pehmeä mansikkamanteli tuorepuuro
yhdelle
 
n. 20g/ 10 kap manteleita/cashewpähkinöitä liotettuna
150g/ 1 kap omenaa
150g/ 2 ½ dl pakastemansikoita
10g /1 rkl pellavansiemeniä
1 tl kardemummaa
1 rkl mantelirouhetta/ -lastuja
tilkka mantelimaitoa
 
Ravintosisältö
352 kcal
10g proteiinia, 12%
27g hiilihydraatteja, 33%
20g rasvaa, 55%

 

  1. Liota manteleita yön yli taikka cashewpähkinöitä tunnin verran.
  2. Mittaa liotetut mantelit taikka pähkinät, jäiset mansikat sekä kuorittu ja pilkottu omena tehosekoittimeen ja hurauta sekaisin. Tarvittaessa lisää hieman mantelimaitoa, jos massa tarvitsee nestettä mennäkseen paremmin sekaisin.
  3. Lisää lopuksi pellavansiemenet ja kardemumma ja hurauta kevyesti sekaisin. Pellavan siemenet saavat jäädä joukkoon karheaksi rouheeksi.
  4. Nauti puuro viileältään mantelirouheen taikka -lastujen kera.

 

 

 

 

Viewing all 138 articles
Browse latest View live